Kan ik een lening krijgen voor herstel van de fundering van mijn huis?
Huiseigenaren die de fundering van hun woning moeten repareren, kunnen een funderingslening krijgen. Hiervoor heeft de Rijksoverheid het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht. Er gelden voorwaarden om in aanmerking te komen voor de lening.
Voorwaarden voor lening funderingsherstel
De belangrijkste voorwaarden zijn:
- de eigenaar woont in een gemeente die een samenwerkingsovereenkomst met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel heeft;
- het funderingsherstel moet volgens deskundigen dringend gebeuren;
- de lening is voor een particuliere huiseigenaar. En bijvoorbeeld niet voor woningcorporaties.
Alle voorwaarden voor de funderingslening staan de op de website van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.
De looptijd van de Funderingslening is 30 jaar. De Funderingslening bedraagt minimaal € 2.500.
Aanvragen lening funderingsherstel
Een huiseigenaar kan alleen een funderingslening aanvragen als de gemeente een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Verder bepaalt de gemeente of provincie welke woningen en woonblokken in aanmerking komen. Eigenaren van die woningen ontvangen een aanvraagformulier.
Om te bepalen of er problemen zijn met de fundering, kunnen eigenaren eerst een stappenplan voor funderingsherstel doorlopen. Dit plan is ontwikkeld door het Kenniscentrum Aanpak Funderingsherstel.
Handleiding voor gemeenten: funderingsproblematiek
Voor gemeenten is er een handleiding. Hierin staat hoe hoe gemeenten de reparatie van funderingen het beste kunnen aanpakken.
Waarom is er een Fonds Duurzaam Funderingsherstel?
De overheid ziet dat herstel van de fundering vaak niet gebeurt. Meestal omdat 1 of meer huiseigenaren in een rij woningen het geld niet bij elkaar krijgen. Hierdoor kan de fundering van het woonblok niet worden gerepareerd. Dit leidt tot waardedaling van woningen en verval van buurten. Met het fonds wil de overheid funderingsherstel aanmoedigen.