Plannen voor verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen
Een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid beschermt zelfstandigen beter tegen de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
Zonder verzekering kunnen de kosten van arbeidsongeschiktheid snel oplopen. Om 4 jaar te overbruggen met een inkomen op het niveau van het minimumloon is ongeveer € 100.000 nodig.
Met een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd. Ook zelfstandigen die op dit moment geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten, bijvoorbeeld vanwege een slechte gezondheid.
Een verplichte basisverzekering beschermt niet alleen zelfstandigen tegen onverwachte kosten maar ook de samenleving als geheel. Bovendien verkleint de verplichte verzekering de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers en tussen zelfstandigen onderling.
Premie basisverzekering
Zelfstandig ondernemers gaan voor de verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) 6,5%* van hun inkomen aan bruto-premie betalen met een maximum van € 195* per maand. Bij een lager inkomen is de premie ook lager.
* Percentage en bedrag kunnen nog veranderen.
Uitkering bij arbeidsongeschiktheid
Zelfstandig ondernemers met een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) ontvangen 70% van het inkomen dat ze verdienden voordat ze arbeidsongeschikt werden tot maximaal 100% van het minimumloon.
Voor wie de verplichte verzekering is
De verzekering is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers die winst uit de onderneming hebben (IB-ondernemers).
Zelfstandigen die zijn aangesloten bij een schenkkring of broodfonds, zijn nog steeds verplicht de basisverzekering arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Wel kan een uitkering van eigen kring of fonds de wachttijd van 1 jaar overbruggen.
Voor wie de verzekering niet is
- directeur-grootaandeelhouders;
- zogeheten resultaatgenieters (zij betalen belasting over inkomen uit overig werk, zoals een bijbaantje of een vergoeding voor lezingen of vrijwilligerswerk);
- levenspartners die meewerken in de onderneming van hun partner.
Zelfstandigen die zich hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid bij een verzekeringsmaatschappij, zijn niet verplicht een basisverzekering arbeidsongeschiktheid bij het UWV af te sluiten. Die verzekering moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Planning
Het wetsvoorstel is in de zomer van 2024 ter consultatie voorgelegd. Er zijn reacties voortgekomen vanuit zowel de samenleving als vanuit uitvoeringsinstanties zoals het UWV en de Belastingdienst. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat bekijken welke aanpassingen in het wetsvoorstel nodig zijn. De minister verwacht daarom het voorstel niet meer voor de zomer van 2025 in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer. Na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer duurt het ten minste enkele jaren voordat de verzekering beschikbaar is.
Documenten
-
Kamerbrief voortgang Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen en wetsvoorstellen hervorming arbeidsmarkt
Minister Van Hijum (SZW) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van het wetsvoorstel Wet basisverzekering ...
-
Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) informeert de Tweede Kamer over het pakket van samenhangende ...