Meer geschikt personeel en blijven ontwikkelen tijdens werk

Werkgevers en werkzoekenden weten elkaar op de arbeidsmarkt niet altijd goed te vinden. En de overheid wil dat iedereen zich kan ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Daarom ontwikkelen sectoren nu sectorale Ontwikkelpaden. Met dit overzicht wordt het makkelijker om te ontwikkelen of te starten met een nieuwe functie.

Veel sectoren hebben te maken met een tekort aan personeel en vinden te weinig passende kandidaten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Andersom is het voor mensen niet altijd duidelijk hoe ze aan een nieuwe baan kunnen komen. Of hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Onder andere omdat onderwijs niet goed aansluit op de arbeidsmarkt. Of omdat overstappen naar een andere sector niet altijd gemakkelijk is.

Overzicht van functies en opleidingen

Daarom investeert het kabinet in Ontwikkelpaden voor verschillende sectoren, zoals de kinderopvang, zorg, techniek en groen. Een Ontwikkelpad is een landelijk overzicht van de belangrijkste functies in een sector, en welke opleidingen erbij horen. Zo weten mensen:

  • op welke functies ze kunnen instromen in de sector, ook zonder relevante opleidingsachtergrond;
  • hoe ze zich stapsgewijs kunnen ontwikkelen binnen de sector;
  • hoe ze kunnen overstappen naar een andere sector.

De Ontwikkelpaden worden opgesteld door vertegenwoordigers van sectoren. Voor deze sectoren zijn er al concept-Ontwikkelpaden beschikbaar:

Lees ook de toelichting per sector. Deze sectoren zijn van plan om in januari 2025 hun Ontwikkelpaden vast te stellen. 

Ontwikkelpaden maken en gebruiken

De Ontwikkelpaden zijn een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en vertegenwoordigers van sectoren. Zij gaan, met elkaar en andere partners, aan de slag in 3 stappen:

  1. Sectoren maken voor de eigen sector Ontwikkelpaden en de minister van SZW erkent deze;
  2. Alle partners zorgen dat de Ontwikkelpaden ook echt worden gebruikt door werkgevers, werknemers, werkzoekenden, opleiders en partijen in de arbeidsmarktregio’s. Bijvoorbeeld met informatie op websites en in nieuwsbrieven. Maar ook met landelijke en regionale informatiesessies. Alle partners halen tussentijds ervaringen met het gebruik van Ontwikkelpaden op.
  3. Sectoren beheren de Ontwikkelpaden en houden ze up-to-date. Ontwikkelpaden kunnen 4 keer per jaar worden aangepast.

Informatie of contact over Ontwikkelpad

Ontwikkelpaden zijn behulpzaam voor zowel werkgevers en werkzoekenden als werknemers, opleiders en andere professionals op het gebied van arbeidsmarkt.

Informatie voor werkenden en werkzoekenden

  • Werk zoeken: het Regionaal Mobiliteitsteam in uw regio kan helpen bij het vinden van een baan, onder andere via de Ontwikkelpaden.
  • Ontwikkelen binnen een sector: ga in gesprek met je eigen werkgever over welke ontwikkelmogelijkheden je hebt.

Informatie voor werkgevers

Ontwikkelpaden kunnen werkgevers helpen bij het werven van personeel, leven lang ontwikkelen-beleid voor huidig personeel en het vinden van de juiste opleiders. Het Regionaal Werkgeversservicepunt in uw regio kan ondersteunen bij de werving van personeel met behulp van Ontwikkelpaden. Bedrijven die in meer regio’s werken kunnen terecht bij het landelijke werkgeversservicepunt van het UWV of het landelijke werkgeversservicepunt van gemeenten.

Informatie voor opleiders en andere arbeidsmarktprofessionals

Ontwikkelpaden zijn ook nuttig bij de Leven Lang Ontwikkelen (LLO)-dienstverlening aan werkenden. Maar ook bij de matching van werkgevers en werkzoekenden.

Op samenvoordeklant.nl/ontwikkelpaden staan handreikingen, praktijkvoorbeelden en datums van informatiesessies voor partijen in de arbeidsmarktregio’s. Het Kennispunt Leven Lang Ontwikkelen (LLO) ondersteunt opleiders met informatie over de sectorale Ontwikkelpaden.