Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2025?

Per 1 januari 2025 wijzigt het basispakket. Er komt bijvoorbeeld een vergoeding voor oefentherapie bij COPD. Wat niet verandert: de hoogte van het eigen risico. Die blijft € 385. En de eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € 250.

Wijzigingen basispakket zorgverzekering

In 2025 zijn er 4 wijzigingen in het basispakket: 

Oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis vergoed

Wordt u ernstig beperkt in uw dagelijks leven door zware reumatoïde artritis? Dan krijgt u vanaf 2025 oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat de therapie goed werkt en daarom krijgt u vanaf de eerste behandeling alle behandelingen vergoed vanuit het basispakket. De vergoeding geldt alleen voor mensen met ernstig functionele beperkingen. Voor deze zorg kunt u naar een fysiotherapeut of naar een oefentherapeut.

Oefentherapie bij COPD vergoed, zonder maximum aantal behandelingen

Heeft u COPD? Dan krijgt u vanaf 2025 alle behandelingen voor oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Het maakt niet uit hoe erg uw COPD is: u krijgt de oefentherapie vanaf de eerste behandeling vergoed en er is geen maximum aantal behandelingen meer. Voor deze zorg kunt u naar een fysiotherapeut of naar een oefentherapeut.

Tot en met 2024 geldt er een maximum aantal behandelingen, afhankelijk van de ernst van uw COPD.

Revalidatie voor ouderen vaker vergoed

Vanaf 2025 wordt revalidatie voor ouderen (geriatrische revalidatie) vaker vergoed vanuit het basispakket. Zo vervalt de voorwaarde dat u eerst in een ziekenhuis moet hebben gelegen. En ook kunt u vanaf 2025 meteen thuis starten met revalideren. Een specialist ouderengeneeskunde beoordeelt of geriatrische revalidatie de best passende zorg is voor u.

Codeïne alleen nog vergoed bij chronische diarree

Heeft u last van vaak terugkerende diarree of al meer dan 15 dagen aaneengesloten diarree? En werken medicijnen met loperamide onvoldoende of mag u deze medicijnen niet gebruiken? Dan  kunt u een behandeling met codeïne vanuit uw basispakket vergoed krijgen.

U krijgt vanaf 2025 vanuit het basispakket geen vergoeding meer voor het gebruik van codeïne tegen hoest, pijn of acute diarree. Het is namelijk niet bewezen dat codeïne tegen deze klachten werkt, terwijl het wel bijwerkingen kan geven. In de richtlijnen van Nederlandse artsen wordt codeïne daarom niet aangeraden als behandeling van deze klachten.