Video: Een inclusievere gemeente – ook voor mensen met een licht verstandelijke beperking
Video | 24-03-2025
Thijs, ervaringsdeskundige met een licht verstandelijke beperking, vertelt over zijn ervaringen vanuit het mystery guest traject en beleidsadviseur Peter vertelt wat de gemeente Losser met deze ervaringen doet. De video is uit de reeks: Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking.


Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Bestand downloaden: https://www.rovid.nl/vws/dco/2025/vws-dco-20250327-idglpkqb5-web-hd.mp4Deze video duurt 2 minuten en 55 seconden
Spreker: Dennis Gerkes
Functie: Presentator
Spreker: Thijs Fleer
Functie: Ervaringsdeskundige bij LFB STERKplaats Twente
Spreker: Peter Bosman
Functie: beleidsadviseur gemeente Losser
Opgewekte muziek speelt.
Thijs: "Als mystery guest heb ik de dienstverlening getest hier in het gemeentehuis."
Beeldtekst: Op weg naar de toekomst
Dennis: "Hoe zorg je er als gemeente voor dat echt iedereen zich welkom voelt? Ik – Dennis Gerkes – reis samen met mijn cameraman af naar de gemeente losser waar mensen met een licht verstandelijke beperking de toegankelijkheid hebben getest en samen met beleidsadviseurs werken aan een verbeterplan."
Beeldtekst: Losser - Een inclusievere gemeente, ook voor mensen met een licht verstandelijke beperking,
Dennis rijdt in een auto met zijn cameraman naast hem.
Cameraman: "Nou, ik ben eigenlijk stiekem ook wel benieuwd naar hoe het in jouw gemeente georganiseerd is?"
Dennis: "Er zijn echt wel mooie stappen al gemaakt met toegankelijkheid van de voetbalvereniging of sportverenigingen en het ov, gemeentehuis. Maar het kan natuurlijk altijd beter. En ik ben ook heel benieuwd hoe dat in deze gemeente is."
Dennis slaat autodeur dicht. Hij loopt richting Thijs. De heren schudden elkaar de hand.
Dennis: "Hoi, ik ben Dennis."
Thijs: "Hoi Thijs, aangenaam."
Dennis: "Leuk je te ontmoeten."
Thijs: "ja, insgelijks."
Dennis: "Wat heb je ervaren als mystery guest?"
Thijs loopt door het gemeentehuis en kijkt om zich heen. Hij vraagt aan een vrouw bij de balie de weg.
Thijs: "De ervaring over het algemeen was wel heel erg positief. Er waren wat kleine dingen van die 'oh ja'-momentjes, en dat waren onder andere dat de bewegwijzering, die was niet helemaal helder. Ja, er werd een beetje gewezen zo van ja, je moet die kant op, maar ja, die kant op, dat was een trap op, dat was een deur door dat was de kantine. Dus dat was niet helemaal helder."
Dennis: "Wat betekent het voor jou om hier aan mee te werken?"
Thijs: "Voor mij persoonlijk is dit wel ontzettend gaaf, want ik kom uit de reguliere dagbesteding en daar was eigenlijk het belangrijkste dat ik gewoon er was. Maar ja, dat is dus niet heel veel verantwoordelijkheid en hier word ik echt wel op mijn verantwoordelijkheden gewezen. En wat daarnaast ook gewoon ontzettend tof is aan mijn werk is dat ik mag spreken voor een hele grote groep mensen die dat zelf niet kunnen. En ik denk dat daar leuke punten uit zijn gekomen waar wij vandaag mee aan de gang kunnen.
Thijs en Dennis lopen door het gemeentehuis richting de vergaderruimte. Thijs zit samen met Peter en ervaringsdeskundige in de vergaderruimte.
Dennis: "Peter, hoe was het om samen te werken met ervaringsdeskundigen?"
Peter: "We hebben heel veel geleerd van elkaar, omdat zij op een manier kijken die voor ons niet vanzelfsprekend is. We willen graag inclusief denken. We willen graag een stukje bewustwording en vooral om de mensen mee te laten kijken van hoe hebben we onze dienstverlening nou ingericht hoe zijn we bereikbaar als gemeente en niet alleen maar digitaal, maar ook telefonisch en ook fysiek. Het is heel mooi dat we daar heel goede tips in krijgen. Hele goede bruikbare tips. We werken heel goed samen daarin, dat is heel fijn."
Peter zit in een vergaderruimte met ervaringsdeskundigen.
Peter: "Probeer ook even terug te kijken toen je het onderzoek deed van waar liep ik toen tegenaan?"
Peter staat samen met Dennis in het gemeentehuis.
Dennis: "Welke acties gaan jullie concreet implementeren?"
Ervaringsdeskundigen schrijven tips op post-its en hangen deze op een wit stuk papier wat aan de muur hangt.
Peter: "Er zijn nog drie acties waar we mee aan de gang gaan. Dat is allereerst het organiseren van prokkels, dat zijn eigenlijk prikkelende ontmoetingsmomenten waarbij ervaringsdeskundigen bijvoorbeeld een dagje kunnen meelopen met een activiteit in de gemeente of met bijvoorbeeld de burgemeester of met de wethouder, dan wel een beleidsmedewerker. We gaan werken aan onze bewustwording en training in de organisatie zelf. En een derde punt dat is eigenlijk de netwerkontwikkeling. Dat wil zeggen dat we meer partners, ook meer sociaal maatschappelijke partners, maar ook ondernemers bijvoorbeeld willen betrekken om daar de ontwikkeling op gang te brengen."
Dennis: "Mooi om te zien hoe het betrekken van mensen met een licht verstandelijke beperking ervoor zorgt dat de gemeente inzichten krijgt in welke verbeterpunten nodig zijn en deze ook daadwerkelijk doorvoert. Zo wordt Losser een inclusievere gemeente voor alle inwoners."
Dennis rijdt weg in de auto.
Muziek fade-out.
Logo: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Beeldtekst:Deze film is een initiatief van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking