Geluidsoverlast in de wet: regels en normen
Geluidsoverlast kan gezondheid en woongenot schaden. Daarom zijn er regels en geluidnormen. Bijvoorbeeld voor verkeer, luchthavens, evenementen en het spoor. Overheden en bedrijven als Schiphol brengen de geluidbelasting regelmatig in kaart.
Geluidnormen voor industrie en bedrijven
- Regels voor overheden over geluid door industrieterreinen staan in het Besluit kwaliteit leefomgeving.
- Informatie over regels voor overheden over geluid door industrieterreinen staat op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Daar staat ook informatie voor overheden over de geluidregels voor bedrijven.
- Regels voor bedrijven staan in het omgevingsplan.
Geluidregels horeca, evenementen of andere bedrijvigheid
De regels voor geluid van horeca, evenementen of andere bedrijvigheid zijn afhankelijk van de situatie. Het IPLO informeert over de normen en regels over geluid bij praktijksituaties.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Geluidregels voor verkeer, spoor en luchtvaart
- De regels voor geluidsoverlast van wegen richten zich op het voorkomen en verminderen van omgevingslawaai van verkeer. Deze regels staan in het Besluit kwaliteit leefomgeving.
- Het Besluit kwaliteit leefomgeving bevat ook regels voor geluidsoverlast van het spoor.
- De geluidregels voor luchtvaart staan staan in de Wet luchtvaart en de Luchtvaartwet.
Maximale hoeveelheid geluid
Hoeveel geluid wegen en spoor maken staat in het geluidregister. Daarin staan zogenoemde geluidproductieplafonds. Dat is de hoeveelheid geluid die maximaal is toegestaan.
De Rijksoverheid, provincies en meer dan 80 gemeenten brengen iedere 5 jaar het omgevingsgeluid van autoverkeer, treinen, vliegtuigen en industrie in kaart. Op basis van deze geluidbelastingkaarten maken overheden vervolgens actieplannen om geluidsoverlast tegen te gaan.
Europees geluidregels
De Richtlijn omgevingslawaai bevat Europese regels op het gebied van geluid. Deze richtlijn is in Nederland uitgewerkt in de Omgevingswet en het Besluit kwaliteit leefomgeving.
Geluidregels voor kerken en moskeeën
Er zijn geen landelijke regels voor het geluid van kerken en moskeeën. De gemeente kan in het omgevingsplan regels maken voor de duur en het geluidsniveau. Maar deze regels mogen de vrijheid van godsdienst niet belemmeren. Dat staat in de Wet openbare manifestaties.
Bescherming gebouwen tegen geluidsoverlast
Woningen en een aantal andere gebouwen moeten beschermd worden tegen geluidsoverlast. Bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Dit zijn zogenaamde geluidgevoelige gebouwen. Zij worden beschermd door verschillende wetten en besluiten met regels over geluidsoverlast.
Geluid is afhankelijk van de situatie
Hoeveel geluid gemaakt mag worden, is afhankelijk van de situatie. In een drukke binnenstad met veel cafés wordt meer geluid toegestaan dan voor bedrijven in een rustige woonwijk.
In veel gevallen beslist de gemeente hierover, bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwe woningen. Of bij het verbreden van een weg. De gemeente doet dat via het omgevingsplan. Gaat het om een provinciale weg? Dan beslist de provincie. Bij rijkswegen beslist de Rijksoverheid.