MHPSS draagt bij aan meer weerbaarheid en zelfredzaamheid

Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn zijn erg belangrijk voor hulp tijdens een crisis, maar ook tijdens de wederopbouw fase. Voor de veerkracht van mensen en gemeenschappen om uit de crisis op te krabbelen. En om stevig te staan bij een eventuele nieuwe crisis. Ook helpt psychosociaal welzijn mensen om optimaal gebruik te kunnen maken van (economische) kansen.  

MHPSS helpt maakt mensen veerkrachtig en weerbaar

Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn dragen bij aan belangrijke doelstellingen van ontwikkelingshulp. Toegang tot MHPSS kan: 

  • investeringen in onderwijs, (fysieke) gezondheid, sociale bescherming, en economische ontwikkeling effectiever maken. Mensen die met angsten, chronische stress of depressie kampen, zullen bijvoorbeeld minder profijt hebben bij onderwijs. En mogelijk minder snel kansen herkennen en aangrijpen om in eigen levensonderhoud te voorzien. 
  • mensen in crisissituaties helpen om beter te kunnen reageren op problemen tijdens de crisis. 
  • mensen en gemeenschappen helpen  om in een humanitaire crisis weer naar de toekomst te kijken. Hierdoor kunnen mensen sneller van een humanitaire crisis herstellen en kunnen investeringen in wederopbouw effectiever zijn. 

Economische kosten van psychische problemen

Ziekten kosten de maatschappij veel geld, bijvoorbeeld doordat mensen niet of minder kunnen werken. Het World Economic Forum schat de jaarlijkse wereldwijde economische kosten van psychische problemen op 2,5 biljoen US dollar. In 2030 loopt dit naar schatting op tot 6 biljoen dollar. 


Door te investeren in geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun kunnen vaak ernstigere psychische problemen worden voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk om het leed van mensen te verminderen, maar heeft ook economische voordelen. Tegenover 1 dollar investering in psychosociale zorg in een vroeg stadium kan bijvoorbeeld tussen 3,3 en 5,7 dollar economisch en sociaal voordeel staan doordat in een later stadium grotere problemen worden voorkomen. Dit is een schatting van de Wereldbank.

MHPSS helpt jongeren om aan hun toekomst te werken

Humanitaire crises raken jongeren vaak het hardst. MHPSS kan jongeren  helpen uitdagingen het hoofd te bieden en om een toekomst op te bouwen. Daar moet wel bij worden gezegd dat alleen MHPSS economische problemen en armoede natuurlijk niet kan oplossen. 


Tijdens de COVID-19 pandemie worstelden veel jongeren met hun geestelijk en psychosociaal welzijn. Het ‘It’s our Future’ rapport, mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, deed onderzoek naar de behoefte van meer dan duizend jongeren wereldwijd aan beter onderwijs en betere kansen op werk. 1 van de uitkomsten van het rapport was een oproep meer MHPSS te bieden aan jongeren. Lees het ‘It’s our Future’ rapport (Engels).