Wanneer kan ik terecht bij de Huurcommissie, de gemeente en de kantonrechter?

U kunt in bepaalde gevallen eerst naar de Huurcommissie. Dit hangt er onder andere vanaf of u een sociale of middenhuurwoning huurt of een huurwoning in de vrije sector. Vanaf 1 januari 2025 kunt u ook bij uw gemeente terecht als de huurprijs te hoog is. Wil de verhuurder uw huur niet verlagen? Dan kan de gemeente een boete opleggen.

Sociale huurwoning of middenhuurwoning

Huurt u een sociale huurwoning of middenhuurwoning? En bent u het niet eens met de hoogte van de huur of de jaarlijkse huurverhoging? Of heeft u een verschil van mening met uw verhuurder over het onderhoud of de servicekosten? Als u hier samen niet uitkomt, kijk dan wanneer u de Huurcommissie kunt inschakelen.

Huurwoning in de vrije sector

Huurt u een woning in de vrije sector? En bent u het niet eens met de hoogte van de huur of de jaarlijkse huurverhoging? Of heeft u een verschil van mening met uw verhuurder over het onderhoud of de servicekosten? Kijk dan wanneer u de Huurcommissie kunt inschakelen.

Kantonrechter

De partij die het niet eens is met de uitspraak van de Huurcommissie kan een uitspraak van de kantonrechter vragen. Ook om onderhoud af te dwingen, moet u de kantonrechter om een uitspraak vragen. De Huurcommissie kan alleen een tijdelijke huurverlaging uitspreken voor zolang de verhuurder de gebreken niet verhelpt. En alleen voor sociale huurwoningen, middenhuurwoningen, kamers, woonwagens en standplaatsen. 

Staan er in uw huurcontract voor een vrijesectorwoning geen afspraken over het voorleggen van geschillen aan de Huurcommissie? Ook dan kunt u naar de kantonrechter.
Let op! Voor geschillen over de jaarlijkse huurverhoging en de huurverhoging na woningverbetering kunt u nog wel naar de Huurcommissie. Ook als dit niet in uw contract staat. Als uw contract op of na 1 juli 2024 is afgesloten, kunt u de Huurcommissie ook vragen uw servicekosten te toetsen.