Europees Stabiliteitsmechanisme
Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) is een noodfonds voor eurolanden met financiële problemen. Wil een land geld lenen, dan moet het land de financiële en economische situatie verbeteren. Zo blijft Europa economisch gezond en stabiel.
Noodfinanciering aan eurolanden
Om noodfinanciering te kunnen geven aan eurolanden, is besloten om een permanent Europees noodfonds op te richten. Het ESM kan 500 miljard euro uitlenen. Het ESM bestaat sinds 2012. Een permanent fonds als het ESM ontbrak tijdens de financiële en economische crisis, die in 2008 begon met de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Ook eurolanden ontkwamen niet aan de gevolgen van deze financiële depressie. Zo werd er gevreesd dat als het ene euroland zou omvallen, er meer zouden volgen.
Voorwaarden voor landen om een lening te krijgen
Voordat een land een lening krijgt, worden er afspraken gemaakt. Zo’n lijstje beleidsafspraken is in elk land verschillend. Denk daarbij aan bezuinigingen op de uitgaven van de overheid of hervorming van de arbeidsmarkt. Ook bekijkt het ESM voor het een lening geeft of een land zijn schulden kan terugbetalen.
Het ESM en corona
Landen die zwaar zijn geraakt door COVID-19, kunnen een aanvraag doen voor een lening van het ESM. Het gaat om een bedrag van maximaal 2 procent van het bbp van een land. De eurolanden kunnen een aanvraag indienen tot 31 december 2022. Deze lening kunnen ze gebruiken voor uitgaven aan de directe en indirecte gezondheidszorg, zoals herstel en preventie.