Plannen kabinet voor nieuwe regels voor de accountancysector

Het kabinet wil de kwaliteit van de wettelijke controle door accountants verhogen. Dit staat in het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector. De Eerste en Tweede Kamer moeten hier nog over stemmen.

Stand van zaken wetsvoorstel

Kijk voor de stand van zaken van het Wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector op de website van de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel past wetten in de accountancysector aan om de kwaliteit van de wettelijke controle te verhogen. Het is nog niet bekend wanneer de wet ingaat.

Doel: kwaliteit wettelijke controle verhogen

De accountant controleert of de (financiële) verantwoordingen van ondernemingen klopt. Deze controles geven meer zekerheid over de informatie in de verantwoordingen. Controles die accountants doen zijn belangrijk voor het vertrouwen van de samenleving in de gecontroleerde organisaties. Een goed functionerende accountancysector en een controle van hoge kwaliteit is daarmee onmisbaar voor het maatschappelijk verkeer. 

Voorstel: nieuwe regels accountancysector

Accountants moeten volgens dit wetsvoorstel rapporteren over de kwaliteit van de wettelijke controles. Dit doen zij aan de hand van kwaliteitsindicatoren. Lukt het beursfondsen en andere ‘organisaties van openbaar belang zoals banken’ niet om een accountant te vinden om hun jaarcijfers te controleren? Dan kunnen deze organisaties bij de beroepsorganisatie van accountants vragen om een accountant voor de wettelijke controle. Verder regelt het wetsvoorstel dat grote accountantsorganisaties een raad van commissarissen moeten instellen.

Accountants moeten daarnaast ook de duurzaamheidsrapportage van bedrijven controleren volgens de Europese Richtlijn duurzaamheidsrapportering voor ondernemingen (CSRD).

Rapport Commissie toekomst accountancysector (Cta)

De Cta rapporteerde in 2020 over zorgwekkende punten over onder andere de:

  • kwaliteit van de wettelijke controles en factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de controle. Zoals de cultuur, organisatie- en beloningsstructuur;
  • de controleverklaring;
  • de compliance-kwaliteit van het controleproces en over.

Na het eindrapport van de Cta zijn er 2 onafhankelijke ‘kwartiermakers’ aangesteld. Deze voeren de aanbevelingen uit en moeten zorgen voor een cultuurverandering in de Nederlandse accountancysector.
 

Rapport kwartiermakers

Het eindrapport van de kwartiermakers (2023) geeft een onafhankelijk beeld van waar de sector staat en wat de sector te doen staat. Ze zijn kritisch over het tempo van verandering. Zij vinden ook dat de accountancysector meer stappen moeten zetten dan tot nu toe zijn gedaan. Ze geven in hun rapport onder andere de volgende aanbevelingen: 

  • over de invulling van de kwaliteitsindicatoren van het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector;
  • over de manier waarop accountantsorganisaties ingericht zijn;
  • of zij naast wettelijke controles ook andere werkzaamheden mogen uitvoeren; 
  • cultuur;
  • fraude; 
  • en het onderzoek van de accountant naar risico’s voor het voortbestaan van een bedrijf, innovatie en educatie.

Meer informatie is te lezen in het rapport van de kwartiermakers.