Concurrentiekracht Europese economie

Er is steeds meer aandacht voor de concurrentiekracht van de Europese economie tegenover grote wereldeconomieën, zoals de Verenigde Staten en China. Voor Nederland, als handelsland, is een sterke Europese Unie (EU) belangrijk. Door de interne markt van de EU hebben Nederlandse bedrijven makkelijker toegang tot handel, financieringsmogelijkheden en nieuwe technologieën. Dit zorgt voor economische groei,  banen en brede welvaart voor de Nederlandse burgers.

Toegang tot financiering voor bedrijven

Een sterke economie heeft een sterke bankensector en een goed werkende kapitaalmarkt nodig. Daarmee is er voor bedrijven toegang tot financiering en kunnen ze blijven groeien.

Om dit mogelijk te maken wordt op verschillende terreinen met andere EU-lidstaten samengewerkt. Bijvoorbeeld om de kapitaalmarktunie te voltooien, zodat er meer geld van bedrijven en investeerders gebruikt kan worden.

Vestigingsklimaat in Nederland voor financiële instellingen

Sterke en innovatieve financiële instellingen in Nederland zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Dit zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven altijd toegang hebben tot goede en vooruitstrevende financiële diensten en kredietverlening. Daarom wil het kabinet zorgen dat het voor financiële instellingen aantrekkelijk is om in Nederland actief te zijn. Of bedrijven naar Nederland willen komen, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld van of er goed opgeleid personeel, een goede infrastructuur en een fijne leefomgeving is.

Voor de financiële sector zijn daarnaast ook andere dingen belangrijk. Bijvoorbeeld regels voor de financiële sector, de kosten en de kwaliteit van het toezicht.

Vernieuwing in de financiële sector

De toenemende digitalisering biedt burgers en de financiële sector kansen. Maar heeft ook uitdagingen en nieuwe risico’s. Digitalisering kan:

  • de toegang tot financiële diensten verbeteren,
  • de snelheid en het gebruiksvriendelijkheid verhogen
  • en zorgen voor goedkopere producten.

Europese wetgeving op het gebied van betaaldienstverlening (PSD2) en financiële data stimuleert meer concurrentie en vernieuwing in de betaalsector.

  1. Verder spelen FinTech-partijen een belangrijke rol in het aanjagen van innovatie in de financiële sector. Nederland wil daarom een groeibodem zijn voor duurzame, verantwoorde en innovatieve ontwikkeling van financiële dienstverlening. Met een bloeiende FinTech-sector. We zetten hierbij in op 3 speerpunten: betere verbinding tussen de sector, de overheid en de toezichthouders.
  2. Nederland op de kaart zetten als FinTech land.
  3. Een toekomstgericht regelgevend kader.

Aan innovatie zitten ook risico’s. Digitalisering maakt financiële instellingen kwetsbaarder voor nieuwe vormen van criminaliteit en fraude. Bijvoorbeeld meer ransomware-aanvallen en cyberaanvallen door natiestaatactoren. (Europese) wetten op het gebied van digitale operationale weerbaarheid voor de financiële sector (DORA), de cryptomarkten (MiCA), en kunstmatige intelligentie (AIA) moeten risico’s van digitalisering en het toenemende gebruik van AI kleiner maken.