Het kabinet voert een experiment uit met een gesloten coffeeshopketen (ook wel wietexperiment). De tijdlijn geeft een overzicht van de ontwikkelingen tot het einde van het experiment.
Van regeerakkoord tot experiment:
Alles wat geregeld moet worden om het experiment mogelijk te maken.
In het Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst staat dat het kabinet wil onderzoeken of en hoe coffeeshops op kwaliteit gecontroleerde cannabis geleverd kunnen krijgen, zonder dat dit verboden is. En wat hiervan de gevolgen zijn. Dit wordt onderzocht in het experiment gesloten coffeeshopketen.
In augustus adviseert de commissie Knottnerus de ministers over welke geïnteresseerde gemeenten deel zouden moeten nemen aan het experiment. De ministers laten de Tweede Kamer vervolgens weten welke 10 gemeenten zijn genomineerd.
Telers, coffeeshops, de betrokken toezichthouders en andere geïnteresseerden kunnen reageren op de voorgestelde ministeriële regeling via internetconsultatie. In de regeling staan bijvoorbeeld eisen over de kwaliteit van de cannabis en verpakkingen. U kunt de reacties lezen op Overheid.nl: Regeling experiment gesloten coffeeshopketen.
Om het onderzoek tijdens het experiment en de daarop volgende evaluatie te begeleiden, is een onafhankelijke Begeleidings- en Evaluatiecommissie benoemd. De commissie heeft tot taak om het experiment en de uitvoering van de evaluatie te volgen en daarover verslag te doen aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Medische Zorg en Sport. Lees hier meer over de benoeming van deze commissie.
Met de inwerkingtreding van de wet- en regelgeving van het experiment gesloten coffeeshopketen, gaat de voorbereidingsfase van start. De voorbereidingsfase bestaat uit de selectie en aanwijzing van telers. Ook de voorbereiding door telers, gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders, én de overgangsfase vallen hieronder. In deze brochure met alle spelregels staan onder andere de verschillende fases verder uitgelegd.
In juli 2020 konden telers een aanvraag indienen om als teler mee te doen aan het wietexperiment. Alle aanvragen zijn beoordeeld namens de minister voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. Zij hebben bekeken of de aanvraag voldeed aan alle eisen zoals beschreven in de wet- en regelgeving.
Er zijn meer aanvragen door telers positief beoordeeld dan er mee kunnen doen aan het experiment. Daarom is er een loting gehouden. Alle aanvragers met een positieve beoordeling hebben aan deze loting deelgenomen. De loting is verricht door een notaris. Aanvragers hebben hiervan bericht ontvangen.
Wanneer een aanvrager ingeloot is, betekent dit nog niet dat deze ook is aangewezen als een van de 10 telers van het experiment. Dit is allereerst afhankelijk van de uitkomsten van een Bibob-onderzoek. Op grond van de uitkomst van het onderzoek en een laatste check aan de hand van de voorwaarden, wordt bepaald of de aanvrager wordt aangewezen als teler voor het experiment.
Naar verwachting zijn twee legale telers op dat moment gereed voor levering aan coffeeshops. In de aanloopfase mogen deelnemende coffeeshops in Breda en Tilburg zowel de legaal geteelde als de gedoogde producten aanbieden.
Het streven is dat de aanloopfase maximaal zes maanden duurt. Daarna volgt een overgangsfase.
Minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) en minister Dijkstra (Medische Zorg) sturen de Tweede Kamer het rapport 'Onderzoek Experiment gesloten coffeeshopketen. Rapportage nulmeting 2022´. Het rapport bevat de nulmeting van het onderzoek naar het Experiment gesloten coffeeshopketen. De nulmeting brengt de situatie in de deelnemende gemeenten en vergelijkingsgemeenten vóór de start van het experiment in kaart. Zij gaan daarbij in op de onderzoeksvragen bij de nulmeting.
In de overgangsfase mogen coffeeshops in alle deelnemende gemeenten naast het gedoogde aanbod, ook gereguleerde cannabisproducten op voorraad hebben en verkopen. In deze fase kunnen coffeeshops hun gedoogde voorraad geleidelijk vervangen door gereguleerde producten.