Wat is een geldig energielabel?
Bij de verkoop, verhuur en het opleveren van een gebouw zijn huiseigenaren verplicht om u een geldig energielabel te geven.
In 2015 hebben woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen voor hun woning. Dit was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning. Dit is berekend op de al bekende gegevens van de woning. Met de Nederlandse Norm (NEN) 7120. Hierin staan over de kwaliteit en veiligheid van hun producten.
Sinds 1 januari 2021 geldt de nieuwe bepalingsmethode (de NTA 8800). Die vervangt de oude methodiek (de NEN 7120). Daarmee komen de voorlopige energielabels uit 2015 te vervallen.
Geldig VEL en EI 10 jaar geldig
Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op uw energielabel staat de ‘geldig tot’ datum weergegeven.
Energielabel met status voorlopig
Een energieadviseur maakt bij nieuwbouw een energieprestatieberekening voor de vergunningsaanvraag. Dit resulteert in een energielabel met de status voorlopig. Dit energielabel is geen geldig energielabel voor bovengenoemde verplichtingen. De status voorlopig is zichtbaar middels een watermerk in het energielabel en een rood gekleurde rechter bovenhoek.