Energielabel utiliteitsgebouwen
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een utiliteitsgebouw is een energielabel meestal verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Voor sommige utiliteits gebouwen is een energielabel niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten.
Energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen
De eigenaar van een utiliteitsgebouw kan als volgt een energielabel aanvragen:
- Zoek een energieadviseur utiliteitsbouw en vraag een of meerdere offerte(s) aan.
- Bevestig de offerte en maak een afspraak met uw energieadviseur.
- De energieadviseur neemt het gebouw ter plaatse op. Voor deze gebouwopname moet u aanwezig zijn. Zorg daarnaast dat u zoveel mogelijk informatie van het gebouw beschikbaar heeft, zoals bouwtekeningen en documentatie, facturen van verbetermaatregelen.
- De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze, waarna u het afschrift van het energielabel ontvangt.
Energielabel bij nieuwe verhuur of verkoop
Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een kopie van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.
Toezicht op energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een definitief energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen.
Zichtbaar ophangen energielabel
Overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.
Dit geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Denk daarbij aan ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. Maar alleen als er voor deze gebouwen een energielabel beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een verkoop.
Vragen over het energielabel voor gebouwen?
Ondernemers met vragen over het energielabel voor gebouwen kunnen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).