Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?

Iedereen kan zich periodes in zijn leven eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. U kunt zelf al veel doen om eenzaamheid aan te pakken. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden of buren. Of u maakt gebruik van activiteiten of andere hulp die hulpverlenersorganisaties verzorgen.

Zelf eenzaamheid aanpakken

Wilt u zelf iets doen tegen uw eenzaamheid? Dan is er een aantal dingen die u kunt doen:

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander.
  • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen meer sociale contacten willen. Op Eentegeneenzaamheid.nl vindt u een overzicht van sociale activiteiten.
  • Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
  • Ga vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld bij een buurthuis, sportclub, bewonersvereniging, kerk of de school van uw kinderen. Vrijwilligersactiviteiten zijn niet alleen goed voor anderen, maar ook voor uzelf. 

Op de website Eentegeneenzaamheid.nl vindt u meer informatie over hulp zoeken bij eenzaamheid.

Telefonische Hulplijn of chatten bij eenzaamheid

U kunt een telefonische hulplijn bellen of chatten als u zich eenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:

De Luisterlijn

De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

De Kindertelefoon

Bel of chat gratis met de Kindertelefoon. Bedoeld voor kinderen tot 18 jaar. Elke dag van 11.00 tot 21.00 uur. Het telefoonnummer van de Kindertelefoon is 0800 - 0432.

Deelnemen aan activiteiten van hulporganisaties

Verschillende hulpverlenersorganisaties organiseren activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld Humanitas, het Leger des Heils of het Nationaal Ouderenfonds. Op de website Eentegeneenzaamheid.nl vindt u een overzicht van deze hulporganisaties tegen eenzaamheid.