Meer duurzaamheid in de zorg

Om mensen weer gezond te maken gebruiken zorginstellingen en ziekenhuizen veel energie, voedsel en grondstoffen. Daarmee dragen ze bij aan klimaatverandering en vervuiling van het milieu. In de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken om de zorgsector duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door minder materialen te gebruiken en om de CO2-uitstoot te verminderen.

Doel Green Deal Duurzame Zorg

De Rijksoverheid heeft met partijen afspraken gemaakt in de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg. Betrokken partijen zijn onder andere brancheorganisaties in de zorg, wetenschappelijke verenigingen en de vereniging van banken.

De Green Deal Duurzame Zorg heeft als doel dat de zorg ook op lange termijn goed is voor de mens en de aarde. En dus niet leidt tot gezondheidsklachten of extra vervuiling. Klimaatverandering en schade aan het milieu zorgen namelijk ook voor meer en andere zorgvragen.

Deze Green Deal Duurzame Zorg 3.0 heeft onder andere de volgende doelen:

  • toewerken naar groene en klimaatneutrale zorg;
  • meer inzet op preventie en aandacht voor gezondheid van mensen;
  • verminderen van de negatieve gevolgen die de zorg heeft op klimaat en milieu.

De Green Deal is gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaatweek 2022. Deze deal geldt van 2023 tot en met 2026. Meer dan 550 bedrijven en instellingen in de zorg en daarbuiten hebben zich tot nu toe bij de Green Deal aangesloten. Organisaties kunnen in de periode van de Green Deal aansluiten.

Afspraken in de Green Deal Duurzame zorg

Ondertekenaars van de Green Deal zetten zich in om doelen te bereiken. In de Green Deal zijn doelen en afspraken opgenomen bij 5 verschillende thema's. Daarnaast is iedere ondertekenaar vrij om zijn belofte aan te vullen met eigen ambities en doelen.

Afspraken per thema

Rollen van de Green Deal-partners

De Rijksoverheid, brancheorganisaties en zorgaanbieders werken samen aan duurzamere zorg. Zij hebben allemaal hun eigen rol bij de verduurzaming van de zorg.

Rijksoverheid

Het programma Duurzaamheid en Gezondheid van VWS helpt de partijen om de doelen en afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg te halen. Het programma zorgt er onder meer voor dat verschillende partijen bij elkaar komen. Op die manier kunnen ze van elkaar leren en goede afspraken met elkaar maken. Het programma Duurzaamheid en Gezondheid heeft een eigen nieuwsbrief. Ontwikkelingen rondom het verduurzamen van (publieke) zorg en welzijn staan centraal in de nieuwsbrief Duurzaamheid en Gezondheid.

Brancheorganisaties

De brancheorganisaties van zorgaanbieders maken hun leden bewust van het belang van verduurzaming. En stellen werkgroepen in waarin aanbieders kunnen samenwerken. Ook ondersteunen ze zorginstellingen met kennisuitwisseling, waaronder goede voorbeelden van duurzame zorg.

Zorgaanbieders

De zorgaanbieders die meedoen aan deze Green Deal laten zien welke maatregelen ze nemen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen met keurmerken die laten zien dat hun gebouw of bedrijfsvoering duurzaam zijn. En door goede voorbeelden te delen met andere instellingen.