Hoe lang kan ik nog koken en stoken op gas?
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Waarom kan ik niet meer op gas koken en stoken?
Met koken op gas en het verwarmen van uw huis met aardgas stoot u CO2 uit. De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit is nodig vanwege de verandering van het klimaat. Om de CO2-uitstoot terug te dringen zijn afspraken gemaakt in de Energieagenda. In de toekomst kunt u alleen met duurzame installaties koken en stoken.
Subsidie voor woningeigenaren
Bent u woningeigenaar? Dan moet u zelf investeren in een duurzame installatie. U kunt subsidie krijgen voor de aankoop van duurzame installaties waarmee u kookt en warmte opwekt. Dat kan een warmtepomp of zonneboiler zijn, maar ook een pelletkachel of biomassaketel.
Geen gasfornuis en cv-ketel in nieuwe woningen
Gaat u in een nieuwbouwwoning wonen? Dan heeft u geen gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel meer. In plaats daarvan is het huis voorzien van duurzame installaties om te koken en te stoken. Zoals zonnepanelen, aardwarmte of warmtepompen. Dat vermindert de CO2-uitstoot.
Aanpassingen in bestaande huurwoningen
Woont u in een (sociale) huurwoning? Dan krijgt uw woning een aanpassing waardoor koken en stoken op gas niet langer mogelijk is. Dit gebeurt klein, met 200 tot 400 woningen per keer. Gemeenten, woningcorporaties en energieproducenten zijn hiervoor verantwoordelijk.
Documenten
-
Kamerbrief over wijzigen gasaansluitplicht nieuwbouw
Minister Kamp (EZ) informeert de Tweede Kamer over zijn voornemen om de plicht om nieuwbouw op aardgas aan te sluiten, te ...
-
Krijg ik subsidie voor een (hybride) warmtepomp?
U kunt subsidie krijgen als u een (hybride) warmtepomp koopt. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. ...
-
Krijg ik subsidie voor zonnepanelen?
Er zijn verschillende financiële regelingen om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.