Zonne-energie

Zonne-energie is een van de belangrijkste, schone energiebronnen die nodig zijn om klimaatneutraal te zijn in 2050. Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in elektriciteit zonder dat er CO2 bij vrij komt. Om voldoende duurzame energie op te wekken, zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond (zonneparken) nodig.

Alleen nog duurzame energie in 2050

In 2050 wil Nederland alleen nog duurzame energie gebruiken. Zonne-energie is goedkoop en vrij makkelijk op te wekken. Daarom moet dit een van de grootste bronnen van energie worden, net als windenergie op land en windenergie op zee

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat zonne-energie en windenergie op land samen in 2030 al minimaal 35 terawattuur (TWh) energie moeten opleveren. Dit is genoeg om meer dan 11,5 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. 

Zonnepanelen eerst op daken en ongebruikte terreinen

In het Klimaatakkoord staat ook dat zonnepanelen eerst op gebouwen gelegd moeten worden. Daarna pas op ongebruikte terreinen in bebouwd gebied. Buiten de bebouwde kom gaat de voorkeur uit naar het combineren van functies. Bijvoorbeeld zonnepanelen op vuilnisbelten en in bermen van spoor- en autowegen.

Deze voorkeursvolgorde heet  de ‘zonneladder’. De zonneladder moet voorkomen dat zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond komen als dat niet nodig is.

Stimulering van zonne-energie

Om zonne-energie zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zijn er verschillende regelingen en subsidies. Zowel voor huishoudens als bedrijven:

  • Salderingsregeling voor huishoudens en mkb
    Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 2027 zelf opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Ook betalen ze daar geen belasting over. Dit heet salderen. 
    Vanaf 2027 vervalt dit belastingvoordeel. Eigenaren van zonnepanelen krijgen dan een vergoeding van de energieleverancier voor alle stroom die zij terugleveren.
  • Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)
    De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is bedoeld voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren (vve) die samen duurzame elektriciteit willen opwekken. Bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of waterkracht. De SCE vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief (beter bekend als de postcoderoosregeling).
  • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
    De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) is voor bedrijven en (non-profit)-instellingen met een grootverbruikersaansluiting. Als zij zonne-energie willen opwekken (elektriciteit of warmte) kunnen zij hiervoor subsidie aanvragen. 
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
    Met zonne-energie kan niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte opgewekt worden. Dat gebeurt met een zonneboiler. Bedrijven en particulieren kunnen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, een ISDE-subsidie aanvragen als zij zo’n apparaat kopen.