Europese afspraken om energie te besparen
Nederland wil in 2030 samen met andere Europese landen 11,7% minder energie verbruiken. Binnen de Europese Unie hebben landen hierover afspraken gemaakt.
Doel: 11,7% minder energie in 2030
In juli 2023 zijn in de Europese Unie nieuwe regels afgesproken om energiebesparing te stimuleren. Met deze regels willen EU-lidstaten bereiken dat zij in 2030 gezamenlijk 11,7% minder energie verbruiken. Hoe minder energie er nodig is, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. Dat scheelt productie-, transport- en importkosten. Bovendien maakt dit Nederland minder afhankelijk van andere landen voor fossiele brandstoffen en spaart dit het klimaat.
Landen moeten zelf een plan maken om het besparingsdoel te halen. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen in de industrie, landbouw en mobiliteit. Hoe Nederland dit doel wil behalen, komt in het Nationaal Programma Energiebesparing.
Bestaande maatregelen om energie te besparen
De overheid neemt al verschillende maatregelen om energiebesparing aantrekkelijk te maken. Dit helpt onder andere om de energierekening voor huishoudens en bedrijven betaalbaar te houden. En om minder afhankelijk te zijn van andere landen. Bovendien zorgt dit ervoor dat het stroomnetwerk niet overvol raakt.
Besparingsmaatregelen industrie
- Bedrijven kunnen gebruikmaken van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en de Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI).
- Het minimale subsidiebedrag voor deze regelingen is verlaagd naar € 30.000, zodat ook kleinere bedrijven ervan gebruik kunnen maken.
- Bedrijven kunnen gebruikmaken van fiscale regelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA/Vamil).
- De energiebesparingsplicht is in 2023 aangescherpt.
Besparingsmaatregelen landbouw
- Glastuinbouwbedrijven vallen sinds 2023 onder de (aangescherpte) energiebesparingsplicht.
- Voor de glastuinbouwsector is een lijst met energiebesparende maatregelen gemaakt.
- Bedrijven kunnen gebruikmaken van subsidieregelingen zoals de MEI en EG.
Besparingsmaatregelen mobiliteit
- Er is SEPP-subsidie voor mensen die een nieuwe of tweedehands elektrische auto kopen.
- Voor zakelijke gebruikers is er de subsidieregeling Emissieloze bedrijfsauto’s en een regeling voor de verduurzaming van binnenschepen.
- Via de aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET) stimuleert de overheid emissieloos vrachtverkeer.
- Ondernemingen in de bouwsector kunnen gebruikmaken van de SSEB als zij bouwwerktuigen of – vaartuigen gebruiken die geen CO2 uitstoten. Of als ze bestaande werktuigen ombouwen naar schone versies.
- Voor decentrale overheden is er een uitkering voor zero-emissiebussen.
Besparingsmaatregelen huishoudens, mkb en eigenaren van gebouwen
- Er is extra geld beschikbaar voor eigenaren van gebouwen die willen verduurzamen, bijvoorbeeld via isolatie en warmtepompen. Dit kan via de ISDE-subsidie.
- Voor het financieren van de onrendabele top van warmtenetten is er de Warmte Infrastructuur Subsidieregeling (WIS).
- Kwetsbare huishoudens krijgen bezoek van energiefixteams, die hen helpen met energiebesparende maatregelen.
- Sinds 2023 is er een verplicht energielabel C voor kantoren.
- Via de campagne ‘Zet ook de knop om’ informeert de overheid bedrijven, organisaties en huishoudens over hoe zij eenvoudig energie kunnen besparen.
- De energiebesparingsplicht is in 2023 aangescherpt.