Verduurzaming van grond-, weg- en waterbouw
De bouwsector stoot per jaar veel CO2 uit. En voor de bouw van infrastructuur, zoals wegen, bruggen en riolering, zijn veel grondstoffen nodig. Daarom neemt de overheid maatregelen om de bouwsector te helpen verduurzamen.
Klimaatneutrale en circulaire grond-, weg en waterbouw in 2050
Bij de aanleg en het onderhoud van onder meer wegen, bruggen en riolering komt veel CO2 vrij. Vooral bij de productie van asfalt, staal en beton die daarvoor nodig zijn. De overheid moet in 2050 klimaatneutraal en circulair zijn. Dit houdt in dat er vanaf dat jaar geen CO2-uitstoot meer is en er nauwelijks nieuwe grondstoffen meer nodig zijn. Ook moet er zoveel mogelijk hergebruikt worden. In 2030 wil de overheid deze doelen al voor een deel bereikt hebben.
Op dezelfde manier eisen stellen aan duurzaamheid
Voor de bouwsector is het op dit moment lastig om te investeren in duurzaamheid. Dit komt omdat er verschil zit in of en hoe duurzaamheid een rol speelt bij aanbestedingen. Als overheden op dezelfde manier duurzaamheidseisen stellen in aanbestedingen, helpt dat de bouwsector. Bouwbedrijven weten dan beter in welke maatregelen zij moeten investeren.
Plan kabinet: verplichte eisen voor milieu in alle projecten van grond-, weg- en waterbouw
Het kabinet wil de grond-, weg- en waterbouw (GWW) helpen verduurzamen. Door ervoor te zorgen dat alle overheden dezelfde eisen stellen aan de bouwsector. Daarom wil het kabinet dat overheden vanaf 1 januari 2027 bij aanbestedingen aan de GWW-sector:
- minimale milieueisen stellen voor asfalt, beton en staal. Het berekenen van de milieuprestaties kan via de zogeheten milieukostenindicator (MKI).
- in grote projecten de mate van duurzaamheid meenemen bij het aanbesteden van opdrachten. Aannemers die minder milieukosten veroorzaken, krijgen zo meer kans om de opdracht te krijgen.
Deze maatregelen komen uit het Nationaal programma Circulaire Economie. De wet om deze 2 maatregelen vast te leggen wordt momenteel voorbereid.
Meer informatie voor aanbestedende diensten en bouwbedrijven
Op duurzame-infra.nl komt binnenkort meer informatie voor aanbestedende diensten bij overheden, bouwbedrijven en andere organisaties die hiermee te maken gaan krijgen. Zij kunnen hieronder meer vinden wat deze aanpak voor hen betekent, welke ondersteuning er komt en hoe ze ermee aan de slag kunnen.