Aanpak drugscriminaliteit en drugsoverlast
Drugshandelaren en drugsgebruikers kunnen veel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld in de buurt van coffeeshops en door hennepteelt. De politie pakt de overlast aan.
Strengere aanpak geweld onder invloed van drugs of alcohol
Geweldplegers die onder invloed zijn van drugs of alcohol kunnen een hogere straf krijgen. Dit staat in een wetsvoorstel dat de aanpak van geweld onder invloed van drugs of alcohol verbetert. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel in 2016 aangenomen. De regeling is op 1 januari 2017 (gedeeltelijk) ingegaan.
Aanpak hennepteelt in woonwijken
Hennepteelt kan in woonwijken zorgen voor brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen.
De overheid en de politie pakken hennepteelt onder andere aan door:
- hennepkwekerijen te ontmantelen;
- aanhoudingen te verrichten;
- crimineel geld af te pakken;
- huurcontracten te ontbinden.
Sluiten drugspanden door burgemeesters
Sinds 1 januari 2019 mogen burgemeesters woningen en andere panden sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Het gaat dan om bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen. Nu kan dat alleen als er in een pand drugs worden aangetroffen, worden verkocht of afgeleverd. De wet vloeit voort uit het regeerakkoord en is de eerste die in werking treedt van het wetgevingsprogramma. Hierdoor wordt ondermijnde criminaliteit tegengegaan.
Boswachter Erik de Jonge strijdt tegen drugsafval in de natuur
Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap vindt honderden keren per jaar drugsafval in het beschermde natuurgebied dat hij samen met collega’s beheert. Het gaat dan om plastic bakken waarin hennepstekken hebben gezeten, kartonnen dozen die tl-lampen verpakten en blauwe plastic vaten met chemisch restafval van xtc-productie. Het wordt achteloos uit auto’s en bestelbussen gegooid en geladen.