Kwaliteit drinkwater beschermen

Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Het moet daarom schoon en veilig zijn om te drinken. De overheid neemt maatregelen om de kwaliteit van het drinkwater in Nederland te beschermen.

Kwaliteitseisen voor drinkwater

Drinkwaterbedrijven zuiveren grond- en oppervlaktewater om schoon en veilig drinkwater te krijgen. Voor het uit de grond halen van grondwater en het innemen van water uit oppervlaktewater (meren en rivieren), gelden strenge wettelijke regels.

Ook aan het drinkwater zelf worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Zo is bijvoorbeeld afgesproken hoeveel stoffen en organismen maximaal in het drinkwater mogen zitten. Drinkwater mag bijvoorbeeld maar heel kleine hoeveelheden lood en kwik bevatten. De bedoeling is dat iedereen een leven lang veilig water uit de kraan kan drinken.   

Deze wettelijke eisen aan de kwaliteit voor drinkwater staan in het Drinkwaterbesluit. De eisen zijn gebaseerd op de Europese Drinkwaterrichtlijn (Engels).

Eisen aan producten voor drinkwatervoorziening

De producten die drinkwater- en installatiebedrijven gebruiken, mogen het drinkwater niet vies maken. Kranen en leidingen moeten daarom ook aan kwaliteitseisen voldoen. De regels hiervoor staan in:

Controle op kwaliteit

Drinkwaterbedrijven moeten controleren of de kwaliteit van het geleverde drinkwater voldoet aan de minimale kwaliteit uit het Drinkwaterbesluit. Het drinkwater in Nederland wordt landelijk meer dan een half miljoen keer gecontroleerd. De drinkwaterbedrijven brengen hierover verslag uit aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het ILT geeft jaarlijks aan of het drinkwater aan de gestelde normen voldoet. In 2023 was dit bij 99,9% van de metingen het geval.