Bestrijding van dierziekten
Landen in de Europese Unie zijn verplicht om bepaalde dierziekten te bestrijden. De overheid neemt daarnaast extra maatregelen voor Nederland. Sommige dierziekten zijn namelijk zeer besmettelijk en verspreiden zich snel. Met grote gevolgen voor dieren, mensen en bedrijven.
Maatregelen overheid bij uitbraak van een bestrijdingsplichtige dierziekte
De Rijksoverheid neemt bij een uitbraak van een zeer besmettelijke dierziekte, zoals vogelgriep, onder andere de volgende maatregelen:
- alle besmette dieren op een locatie doden en vernietigen (ruimen);
- een beschermings- en bewakingsgebied instellen rondom een besmet bedrijf. Daar mag niemand dieren en producten van dieren zomaar vervoeren. Ook moeten dieren er opgehokt en afgeschermd worden.
Daarnaast kan de Rijksoverheid nog extra maatregelen nemen zoals:
- bedrijven in de buurt van een uitbraak uit voorzorg ruimen;
- dieren in de buurt van een besmette locatie vaccineren, bijvoorbeeld tegen mond-en-klauwzeer of klassieke varkenspest;
- een landelijke ophokplicht of afschermplicht instellen;
- extra regels voor het vervoer van dieren in een bepaald gebied.
Draaiboeken voor bestrijding dierziekten
Nederland heeft beleidsdraaiboeken voor de bestrijding van bepaalde dierziekten gemaakt. Daar staan maatregelen in die Nederland neemt of overweegt te nemen om een dierziekte te bestrijden. De draaiboeken gaan over dierziekten die de overheid verplicht moet bestrijden, zoals varkenspest en vogelgriep.
Rolverdeling bij bestrijding dierziekten
Verschillende organisaties en bedrijven spelen een rol bij de bestrijding:
- De Rijksoverheid bepaalt het beleid om besmettelijke dierziekten te voorkomen en te bestrijden.
- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de bestrijding van deze dierziekten.
- De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werkt bij de bestrijding van dierziekten samen met de NVWA.
- Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) doet laboratoriumonderzoek. Dit onderzoek geeft uitsluitsel over besmettingen.
- Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft advies over mogelijke gevaren van een dierziekte voor de volksgezondheid.
Deskundigengroep dierziekten
Bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte roept de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de deskundigengroep dierziekten bijeen. Deze groep beoordeelt de risico’s van de uitbraak, en de risico’s voor een volgende uitbraak.