Overzichten financiering politieke partijen 2023

Elke politieke partij in de Eerste en/of Tweede Kamer moet elk jaar een financieel verslag en een overzicht van giften en schulden versturen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie maakt deze stukken openbaar. Dit zijn de stukken over 2023.

Giften aan en schulden van politieke partijen en hun neveninstellingen in 2023

Financiële verslagen over 2023 van politieke partijen

Het financiële verslag geeft een overzicht van de door de partij ontvangen subsidies (indien van toepassing), giften en overige inkomsten, de vermogenspositie en de schulden.

Waarom worden deze overzichten gepubliceerd?

Het publiceren van deze informatie is onderdeel van de transparantie van het politieke proces. In Nederland vinden we het belangrijk dat politieke partijen onafhankelijk opereren. Door middel van deze verantwoording laten politieke partijen zien hoe zij aan hun middelen komen. Deze openheid helpt (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

Advies van Commissie toezicht financiën politieke partijen

De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) adviseert de minister van BZK over het toezicht op de financiën van politieke partijen. De minister deelt het advies met de Tweede Kamer en geeft een reactie daarop.