Oktober 2020: Tweede golf en gedeeltelijke lockdown
De aangescherpte maatregelen van eind september blijken onvoldoende effect te hebben. Het kabinet kondigt halverwege oktober een gedeeltelijke lockdown af. Ook komen er extra steunmaatregelen.
Gedeeltelijke lockdown en extra steunmaatregelen
Overzicht gebeurtenissen
-
Oktober 2020
-
Projectdirectie COVID-19 van de NCTV verantwoordelijk voor de acute aanpak van het coronavirus
Sinds 1 oktober wordt de acute aanpak van het virus gecoördineerd en gefaciliteerd door de projectdirectie COVID-19 van de NCTV. Er komt geen opschaling naar een nationale crisisstructuur.
360 miljoen voor verbetering ventilatie in scholen
Het kabinet stelt 360 miljoen euro beschikbaar om schoolbesturen en gemeenten te helpen met aanpassingen aan het ventilatiesysteem. Het RIVM adviseert om in ieder geval de bestaande regelgeving op het gebied van ventilatie te volgen. Dat geldt ook voor scholen. Bovendien leren leerlingen het beste in een omgeving met gezonde lucht.
-
Aanleiding voor het 79ste OMT is de epidemische situatie in heel Nederland. Deze laat zien dat het aantal besmette personen stijgt en de druk op de zorg en de ziekenhuizen toeneemt. Het OMT adviseert in dit eerste deel over testbeleid, in het bijzonder over antigen(snel)testen.
-
OMT-advies 79ste OMT (21ste OMT COVID-19) – deel 2
Het OMT richt zich in het advies deel 2 op preventief mondneusmaskergebruik door zorgmedewerkers.
Plenair debat over de COVID-19 wet
Plenair debat over de COVID-19 wet.
Evenementensector presenteert plan aan kabinet over fieldlabs evenementen
Lees meer in het nieuwsbericht evenementensector presenteert plan aan kabinet.
-
Aankoopstrategie vaccins tegen COVID-19 (coronavirus)
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de aankoop(strategie) van vaccins tegen COVID-19 (het coronavirus). In zijn brief gaat de minister in op het contract dat de Europese Commissie heeft met Janssen. Daarnaast gaat hij ook in op de planning van toelating van de vaccins en de vaccinatiestrategie op het moment dat er vaccins beschikbaar komen. Waaronder de betrokkenheid van verschillende uitvoerende partijen.
Extra geld voor inlopen achterstanden vanwege corona
Er komt 38 miljoen euro extra beschikbaar voor scholen. Om leerlingen te helpen achterstanden als gevolg van corona in te lopen. Dit geld is voor bijvoorbeeld:
- Bijlessen;
- ‘herfstscholen’;
- en andere inhaalprogramma’s.
Lees meer in het Kamerstuk Continuïteit van onderwijs in schooljaar 2020-2021.
Kamerbrief kabinetsreactie verslag werkgroep Halsema en Manifest 15 burgemeesters
Minister Ollongren stuurt een brief met de Kabinetsreactie op het verslag van de werkgroep “Sociale Impact van de Coronacrisis” (onder leiding van burgemeester Halsema). En het Manifest “Kom op voor de meest kwetsbare gebieden” van 15 burgemeesters.
-
Aanbiedingsbrief bij publicatie regeling 3e tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid
Minister Koolmees (SZW) biedt een regeling aan om de 3e tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) vast te stellen. De regeling maakt deel uit van een pakket maatregelen. Dat de economie ondersteunt in de crisis vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Kamerbrief voortgang uitvoering voorwaarden steunmaatregelen KLM
Minister Hoekstra van Financiën biedt de Tweede Kamer een brief aan over de voortgang van de steunmaatregelen voor KLM.
-
Met de boodschap ‘Voor wie download jij CoronaMelder?’ start de landelijke campagne om de CoronaMelder-app onder de aandacht te brengen. De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. En stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.
-
Voldoende beschermingsmiddelen voor de zorg beschikbaar
Er zijn voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor de tweede golf voor de zorg. Zowel bij regulier als preventief verbruik. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het kabinet blijft naast de reguliere inkoop door zorginstellingen inzetten op voldoende noodvoorraad van beschermingsmiddelen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en productie in Nederland.
Kamerbrief over rapport onderzoek en advies preventief gebruik beschermingsmiddelen corona
Minister Van Ark (VWS) stuurt een brief over rapport onderzoek en OMT-advies preventief gebruik, over het (preventief) gebruiken van beschermingsmiddelen tegen corona en de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen.
Leerpunten eerste fase COVID-19 Defensie
Staatssecretaris Visser stuurt een brief over de lessen die Defensie als vitale sector tijdens de coronacrisis heeft geleerd.
-
Persconferentie gedeeltelijke lockdown
Er komt een gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen. De maatregelen gaan op 14 oktober om 22.00 uur ’s avonds in. De maatregelen zijn:
Groepen:
- Thuis mogen maximaal 3 personen per dag ontvangen worden.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximumaantal personen van 30.
- Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
- Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
Het dagelijks leven:
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- In het voorgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn: Hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra, en luchthavens voorbij de security check.
Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie:
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
- Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
- Evenementen zijn verboden, met uitzondering van: markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen.
- Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
- Uitgezonderd zijn topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal), voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
Reizen:
- Reis zo min mogelijk.
- Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
- Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.
Lees meer in de letterlijke tekst van de persconferentie.
Verzamelbrief SARS-CoV-20 bij nertsen
Minister Schouten (LNV) stuurt een brief over SARS-CoV-2 bij nertsen. Met deze brief informeert de minister de Tweede Kamer over:
- de laatste ontwikkelingen rond SARS-CoV-2 besmettingen bij nertsen en huisdieren;
- een aantal aanpassingen in de Regeling maatregelen SARS-CoV-2 bij nertsen;
- aanvullend onderzoek;
- ondersteuning van nertsenhouders bij psychosociale problemen;
- nadeelcompensatie aan nertsenhouders die al zijn gestopt;
- en de risico’s voor de volksgezondheid.
Tweede Kamer stemt in met coronawet
Het kabinet neemt met een ruime meerderheid de coronawet aan. Na de Tweede moet ook de Eerste Kamer nog met de coronawet instemmen. De senaat zal de wet behandelen op 26 en 27 oktober.
Kamerbrief over examenresultaten 2020
Minister Slob informeert de Tweede Kamer over het effect van de maatregelen in 2020 voor eindexamens in het regulier voortgezet onderwijs. Uit de rapportage blijkt dat de schoolexamenresultaten stabiel zijn. Ook de schoolexamencijfers liggen gemiddeld genomen op hetzelfde niveau als in eerdere jaren.
Tegelijkertijd zijn de slagingspercentages in 2020 hoger dan voorgaande jaren. De begeleiding van scholen om leerlingen naar een diploma te begeleiden en de maatregelen hebben effect. En hebben leerlingen niet onnodig belemmerd in hun doorstroom.
-
OMT-advies 80ste OMT (22ste OMT COVID-19)
Het OMT adviseert aanvullende maatregelen bovenop die van 28 september 2020. Dit betreft onder andere maatregelen gericht op het terugbrengen van contactmomenten en mobiliteit.
Stand van zakenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus. De minister constateert dat er al weken sprake is van een sterk stijgende trend van het aantal besmettingen en een versnelling van de epidemie. Uit het OMT-advies en het BAO blijkt duidelijk dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de verdere verspreiding van het virus weer in te dammen.
Bovenop het pakket van 29 september 2020 komt het kabinet daarom met aanvullende maatregelen, een gedeeltelijke lockdown. Bij de samenstelling van het maatregelenpakket is gekozen voor maatregelen die concreet bijdragen aan minder contactmomenten, zonder dat cruciale maatschappelijke functies in het gedrang komen. Het kabinet neemt het overgrote deel van de maatregelen over.
Debat in Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
Debat in Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Kabinet ontmoedigt vakantiereizen naar risicogebieden
De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleuren de wereldkaart inmiddels grotendeels oranje en rood. Minister Blok, minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) scherpen de campagne aan om niet-noodzakelijke reizen met bijvoorbeeld de auto, trein of het vliegtuig naar risicogebieden te ontmoedigen.
Met verschillende sectoren, verzekeraars en de reisbranche maakt het kabinet aanvullende afspraken om het boeken van vakanties naar gebieden of landen met een oranje of rood reisadvies tegen te gaan. Voor iedereen in Nederland geldt: is je reis niet noodzakelijk? Blijf thuis!
Adviespanel Innovatieve Behandelingen COVID19
8 wetenschappers adviseren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over beloftevolle nieuwe coronabehandelingen. Samen vormen zij het Adviespanel Innovatieve Behandelingen COVID-19. Dit adviespanel is in juni 2020 door minister de Jonge ingesteld.
Voorzitter van dit onafhankelijke adviespanel is professor Frits Rosendaal. Hij is verbonden aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en het Leids Universitair Medisch Centrum.
Routekaart coronamaatregelen (versie 14 oktober 2020)
Deze routekaart inclusief gereedschapskist laat zien welke maatregelen ingezet kunnen worden in de bestrijding van het coronavirus. Doel van deze gereedschapskist is inzichtelijk maken welke instrumenten er zijn en hoe en wanneer bepaalde maatregelen genomen worden. Deze gereedschapskist is niet uitputtend en zal zich blijven ontwikkelen.
-
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het onderwijsveld hebben afgesproken om tijdelijke schoolsluiting in het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs vanwege het coronavirus landelijk te registreren. Hiervoor is per 15 oktober een meldpunt ingericht.
Schoolbesturen geven een melding wanneer een hele school of vestiging tijdelijk sluit. Ook schoolbesturen waarvan er sinds de start van het schooljaar 2020/2021 scholen of vestigingen gesloten zijn (geweest) vanwege het coronavirus, worden opgeroepen dit alsnog in het Internet Schooldossier te melden.
-
Nederlandse en Belgische ministers roepen op om enkel noodzakelijke reizen te maken
De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roepen hun landgenoten op om enkel noodzakelijke reizen te maken tussen België en Nederland. In beide landen laait het coronavirus op en zijn de maatregelen aangescherpt.
Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland
Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens 9 maanden te verlengen tot 12 juli 2021. Inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn onderdeel van Nederland en kunnen daarom van vergelijkbare maatregelen, als in Europees Nederland, gebruik maken.
Hernieuwde afspraken met verhuurders over maatwerk
Een prettige woonplek is in deze coronacrisis extra belangrijk. Daarom hernieuwen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de verhuurdersorganisaties, brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) en de VNG de gezamelijke afspraken over huisuitzettingen die op 26 maart 2020 zijn gemaakt.
Dit houdt in dat huisuitzettingen als gevolg van betalingsachterstanden in deze periode zoveel mogelijk worden voorkomen. De inspanningen van de verhuurders hebben effect gehad.
Het aantal huisuitzettingen nam de eerste helft 2020 met meer dan de helft af. De afspraken over het voorkomen van huisuitzettingen staan in een gezamenlijk statement, wat loopt tot januari 2021. Dan evalueren de betrokken partijen de situatie weer en beslissen of ze de afspraken hernieuwen.
-
De hervestiging van 152 vluchtelingen uit Libanon is maandag 19 oktober begonnen. Deze mensen waren al in december 2019 geselecteerd voor hervestiging, maar konden vanwege de wereldwijde coronacrisis niet eerder naar Nederland reizen.
Om risico’s op eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zullen de vluchtelingen bij aankomst in Nederland gelijk in quarantaine gaan. Dit gebeurt in een volgens de RIVM-maatregelen ingerichte locatie. De voornamelijk Syrische vluchtelingen komen per dag aan in groepen ongeveer 30 personen. Zij hebben bij elkaar in het vliegtuig gezeten, met mondkapjes.
Na de quarantaineperiode zullen zij opnieuw per groep van ongeveer 30 personen vertrekken naar de gemeente waar zij zich gaan vestigen. Dat betekent dat uiterlijk 2 november alle vluchtelingen uit quarantaine zijn.
-
Door de snelle stijging van het aantal COVID-19-patiënten, neemt de druk op de zorg en iedereen die in de zorg werkt toe. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over het uitstellen van hun afspraak in het ziekenhuis of bij hun arts. Om ervoor te zorgen dat acute zorg en kritieke planbare zorg beschikbaar blijft, heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) met betrokken partijen nieuwe maatregelen voor acute zorg afgesproken.
-
Persconferentie SZW, Financiën, Economische Zaken en Klimaat
Tijdens de persconferentie hebben de ministers van SZW, FIN en EZK de aanvulling op het derde steunpakket gepresenteerd. Het derde steunpakket is al zo ontworpen, dat de steun meebeweegt met het omzetverlies.
- De tijdelijke verbreding van de TVL: Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren
- Subsidie Voorraad- en aanpassingskosten: Het kabinet geeft, bovenop de TVL, een eenmalige subsidie om deze gemaakte kosten te compenseren.
- Evenementen: Het kabinet komt met een eenmalige extra vergoeding die gebaseerd is op de TVL-vergoeding van de zomer.
- Time-out arrangement (TOA): Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Het kabinet werkt dit verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).
- (tijdelijke) Banen: Het kabinet onderzoekt of (tijdelijke) banen voor crisisondersteuning zwaarbelaste sectoren verlichting kunnen bieden, terwijl zo tegelijk mensen tijdelijk aan het werk kunnen worden geholpen.
OMT-advies 82ste OMT (24ste OMT COVID-19)
Het OMT gaat in op het effect van de genomen maatregelen en adviseert over eventueel nieuw te nemen maatregelen. Daarnaast geeft het OMT-adviezen met betrekking tot reizen, arbeidsmigranten, testen, en de isolatieperiode van positief geteste asymptomatische personen.
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de huidige situatie rondom COVID-19. De afgelopen weken liep het aantal nieuwe COVID-19 besmettingen verder op. Het reproductiegetal is gedaald maar ligt nog boven de 1.
De minister geeft aan dat de huidige maatregelen nadrukkelijk langer nodig zijn dan 4 weken. In de brief gaat de minister onder andere in op het OMT-advies over de routekaart, de doorontwikkeling van het dashboard, de stand van zaken rond testen en traceren, quarantaine, de Corona-app, de voorbereidingen voor vaccinatie tegen COVID-19, en innovatieve behandelingen.
Persmoment minister-president Rutte en minister De Jonge
Minister-president Rutte en minister De Jonge lichten toe waarom de maatregelen die gelden langer nodig zijn. Lees de letterlijke tekst van de persconferentie terug.
Aanvullingen op derde steunpakket corona
De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad.
Ook komen meer sectoren – waaronder de transportsector – in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient.
Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet
Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de tijdelijke coronawet. Een ruime meerderheid van de senaat steunt de wet, inclusief de aanpassingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht. De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor 3 maanden.
-
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Update kabinet Overzicht inzetten Samenwerkingsplatform arbeidsmigranten en COVID-19
Het kabinet informeert de Tweede Kamer over de inzet van het Samenwerkingsplatform.
-
Kamerbrief aanvullende maatregelen voor de Tweede Kamerverkiezing in verband met COVID-19
Minister Ollongren stuurt een brief over de aanvullende maatregelen die genomen zullen worden voor de Tweede Kamerverkiezing in verband met COVID-19. Hierbij wordt onder andere ingegaan op de onderwerpen briefstemmen, vervroeg stemmen aantal stemlokalen en de inrichting hiervan.
Vervroegd stemmen wordt mogelijk bij Tweede Kamerverkiezingen 2021
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 kunnen kiezers van 70 jaar en ouder per brief hun stem uitbrengen. Ook gaan de maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag in alle gemeenten een beperkt aantal stemlokalen openen om eerder stemmen mogelijk te maken. Dat laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten in een brief aan de Tweede Kamer.
-
De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) informeren de Eerste en Tweede Kamer over de stand van zaken rond het herstructureringsplan van KLM.
-