NL-Alert: uitlegvideo in Nederlandse Gebarentaal (NGT)

NL-Alert is een bericht op uw mobiele telefoon van de overheid. U krijgt dit bericht bij bijvoorbeeld een grote brand, een aanslag of noodweer. In het bericht staat wat u moet doen. Deze video in Nederlandse Gebarentaal vertelt u wat u moet weten over NL-Alert.

NL-Alert  - uitlegvideo in Nederlandse Gebarentaal (NGT)

Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. De overheid zet NL-Alert in bij levensbedreigende en gezondheidsbedreigende situaties. Zoals een grote brand, een aanslag of noodweer. Als bij u in de buurt een ramp gebeurt, ontvangt u een tekstbericht op uw mobiel. Hierin staat wat er aan de hand is en wat u moet doen.

NL-Alert bericht horen, zien en voelen
Als u een NL-Alert ontvangt, geeft uw telefoon een doordringend alarmgeluid. Uw telefoon gaat ook trillen. En op het scherm verschijnt het NL-Alert tekstbericht. NL-Alert berichten verschijnen ook op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro.

NL-Alert App 
De NL-Alert App heeft extra functies voor mensen die doof of slechthorend zijn. 
•    U kunt op een kaart zien  waar de NL-Alert plaatsvindt
•    U kunt de NL-Alerts tot zeven dagen in de app teruglezen. 
•    De app geeft flitsmeldingen bij een NL-Alert. U moet flitsmeldingen wel ingesteld hebben op uw mobiele telefoon.
U kunt de app downloaden via de Google Play Store en Apple App Store. 

Ontvangst NL-Alert
De meeste mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Kijk in de handleiding of op de website van Apple of Samsung hoe u dat doet. Op toestellen zonder touchscreen moet u NL-Alert zelf installeren. Daarvoor zoekt u in het menu van uw toestel naar 'Cell Broadcast' en meld u aan voor kanaal 919.

NL-Alert Testbericht
De overheid stuurt twee keer per jaar een NL-Alert testbericht uit. Dat is op de eerste maandag in juni en december. Als u het testbericht ontvangt, weet u hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

Telefoon altijd aan laten staan
Staat uw mobiele telefoon uit, dan mist u het NL-Alert. U mist het bericht ook als uw telefoon op vliegtuigstand of op niet storen staat.
NL-Alert wordt alleen tijdens de noodsituatie uitgezonden door de overheid. Laat uw telefoon daarom altijd aan staan. 
Meer weten over NL-Alert? Kijk op de website www.nl-alert.nl

Informatie over ernstige incidenten
Is er in uw omgeving een ramp of noodsituatie? Raadpleeg uw regionale omroep of gemeente voor meer informatie. Of kijk op de website van de veiligheidsregio waar u dan bent.

Dit was informatie van de Rijksoverheid. Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl/gebarentaal.