Augustus 2020: ‘Wij zijn klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons’
In augustus lopen de besmettingen verder op. Daarom zijn er extra persconferenties. Hierin wordt het belang van de basisregels benadrukt en worden nieuwe maatregelen aangekondigd om het virus onder controle te krijgen.
‘Wij zijn klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons’
Overzicht gebeurtenissen
-
Augustus 2020
-
Persconferentie
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) geven een toelichting en beantwoorden vragen over het toegenomen aantal coronabesmettingen. Zij doen een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te houden en kondigen 2 aanvullende maatregelen aan die voor het hele land gelden:
- Introductieweken voor aankomende studenten moeten zo veel mogelijk online worden georganiseerd, fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden, op 1,5 meter, en deze moeten informatief van aard zijn.
- Een eerdere versoepeling voor horecagelegenheden wordt teruggedraaid. Gasten wordt gevraagd om aan de voorkant hun contactgegevens te noteren voor bron-en contactonderzoek. Daarnaast is reserveren voor een zitplek verplicht.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie 6 augustus 2020.
- Nieuwsbericht: Grip op coronavirus met lokale maatregelen.
Kamerbrief over ontwikkelingen COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over een aantal actuele ontwikkelingen met betrekking tot de uitbraak van COVID-19. De minister gaat in op de oplopende cijfers, landelijke maatregelen met betrekking tot studenten, recreatieve instellingen en horeca, het inrichten van een testsetting op Schiphol, het testen van mensen zonder klachten en thuisquarantaine.
Daarnaast beschrijft de minister de ontwikkelingen met betrekking tot het testen, het bron-en contactonderzoek en de intensivering van de aanpak van de GGD ‘en. Ook geeft de minister toelichting op de stand van zaken van de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin en over de aankoop van vaccins.
Tot slot gaat de minister in op de voortgang van het opschalingsplan ic-capaciteit en de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. De minister constateert dat het virus in een hogere mate circuleert dan voor de zomer werd verwacht en doet een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te blijven houden.
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief met maatregelen om het bron- en contactonderzoek te verbeteren bij besmetting met het coronavirus. En over de invoering van een verplichte quarantaine als het vermoeden van besmetting met het coronavirus bestaat. Dit ook naar aanleiding van het snel stijgende aantal besmettingen.
In de kamerbrief gaat de minister ook in op ventilatie. De minister meldt dat er onderzoek wordt gedaan en dat de adviezen van het RIVM regelmatig worden aangepast als daar aanleiding toe is. De betrokken ministeries hebben op rijksoverheid.nl informatie beschikbaar gesteld.
-
Debat ontwikkelingen coronavirus
In de Tweede Kamer is een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
OMT advies - 73ste OMT deel 3 (16e OMT COVID-19)
Het OMT adviseert onder meer over het bekorten van de quarantaineduur, ook in relatie tot het testen van nauwe contacten zonder klachten. Dit is het derde deeladvies naar aanleiding van het 16de OMT COVID-19.
Tijdlijn CoronaMelder
In dit document staat de ontwikkeling van CoronaMelder op een tijdlijn.
-
Handreiking studentenwelzijn in corona-tijd
Minister Van Engelshoven (OCW) stuurt de Tweede Kamer de 'Handreiking studentenwelzijn in Coronatijd'. Doel van de handreiking is het delen van manieren om onder bijzondere omstandigheden de stress voor studenten met een ondersteuningsvraag te verminderen.
OMT-advies - 74ste OMT (17de OMT COVID-19)
Aanleiding voor het 74e OMT zijn onder meer de recente toename van het aantal bevestigde COVID-19-gevallen en de druk op het bron- en contactonderzoek (BCO). Het OMT adviseert over landelijke en regionale maatregelen.
Het advies over landelijke maatregelen gaat over quarantaineplicht, het terugdraaien van versoepeling voor maximale groepsgrootte, het thuisblijven van kinderen met klachten, of bij een COVID-19 besmetting in het huishouden.
Het regionale advies richt zich op een handreiking voor maatregelen bij clusters en regionale verspreiding van COVID-19 voor GGD ‘en voorzitters van Veiligheidsregio’s.
Stand van zaken aankoop vaccins
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over 2 stappen die zijn gezet om te komen tot een breed portfolio van COVID-19-vaccins, het afsluiten van het contract door de Europese Commissie met AstraZeneca en het succesvol afronden van de verkennende gesprekken met Janssen. Ook geeft hij aan dat het Europese onderhandelingsteam intensieve gesprekken voert met een groot aantal aanbieders van kansrijke kandidaat-vaccins. Het doel is om een breed portfolio samen te stellen van vaccins waarbij ook verschillende typen vaccins vertegenwoordigd zijn.
Voortgang van de CoronaMelder app
Minister de Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de corona-app CoronaMelder. Deze app is bedoeld voor digitale aanvulling van het reguliere bron- en contactonderzoek. Naast de wettelijke basis die nodig is, zijn er nog 2 voorwaarden voor landelijke introductie, namelijk:
- positieve uitkomsten van het vervolg van de Praktijktest;
- positieve uitkomsten van de gezamenlijke uitvoeringstoets met de GGD op de effecten van CoronaMelder.
Scenariostudie impact COVID-19 op luchtvaart
Minister Van Nieuwenbuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over 4 scenario's voor de gevolgen van COVID-19 voor de luchtvaartsector. Het rapport 'Effecten van COVID-19 op de Nederlandse luchtvaart' stuurt zij mee met de brief.
-
Persconferentie met landelijke aanscherpingen
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) kondigen landelijke aanscherpingen aan vanwege oplopende besmettingsaantallen. De belangrijkste aanscherping is het dringende advies om thuis voorlopig geen bijeenkomsten voor grote groepen te organiseren. Beperk het aantal gasten thuis tot maximaal 6 gasten (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend) en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
Zie ook:
Kamerbrief over adviezen OMT en maatregelen COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de adviezen van het OMT van 12 en 17 augustus en de maatregelen tegen COVID-19. In de brief gaat de minister in op het verkorten van de quarantaineduur, het testen van mensen zonder klachten, het beperken van het maximumaantal bezoekers thuis en regels rondom samenkomsten in zalencentra en horeca.
Tot slot gaat de minister in op de regionale aanpak. Kern van de aanpak is om regionale ‘oplevingen’ zo veel mogelijk regionaal ‘de kop in te drukken’ en alleen landelijke maatregelen te nemen als het moet. Het kabinet ondersteunt deze regionale aanpak met een regionale gereedschapskist, een dashboard op regionaal niveau en een opschalingssystematiek die past binnen de landelijke aanpak. De regionale gereedschapskist raakt steeds beter gevuld.
-
Het coronadashboard is uitgebreid met meer resultaten van het rioolwateronderzoek van het RIVM. Het gaat om resultaten van het onderzoek bij 80 meetlocaties. Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus in ontlasting van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben.
Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden, is op regionaal niveau steeds beter te zien of het virus ergens de kop opsteekt. Aan het huidige onderzoek kunnen bestuurders nog geen conclusies verbinden. Hiervoor moet nog meer onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld hoe sterk de waarden worden beïnvloed door regen.
-
Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor “Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19’.
-
Het OMT-Z is opnieuw om advies gevraagd in verband met mogelijke risico’s van de nertsenhouderij voor de volksgezondheid. Ondanks de aanvullende maatregelen in juli, komen er steeds nieuwe besmette bedrijven bij. Volgens het OMT-Z geeft dit aan, ook na medio augustus, dat de maatregelen tot nu toe onvoldoende zijn.
Ondanks het voor nu beperkte risico voor de volksgezondheid, blijft het gewenst om de verspreiding in te dammen, ook omdat er veel onzekerheid blijft over de transmissieroute en het onwenselijk is dat het virus blijft circuleren onder nertsenbedrijven (reservoirvorming).
Omdat de preventiemaatregelen om verspreiding naar nertsenbedrijven te couperen niet het gewenste resultaat opleveren, vindt het OMT-Z dat het eerder gegeven advies gehandhaafd blijft, namelijk dat de nertsenhouderij in Nederland zou moeten worden beëindigd.
-
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over enkele maatregelen voor beperking van het besmettingsrisico met COVID-19 in relatie tot het internationaal personenverkeer.
De aanbevolen maatregelen bestaan onder meer uit:
- afstand houden of, indien dat niet mogelijk is, het dragen van mondkapjes;
- uitgebreid gebruik van elektronische ticketuitgifte en elektronische ticketcontrole;
- het naleven van strenge normen voor ventilatie en het schoon houden van vervoermiddelen.
Daarnaast benadrukt de minister dat het van belang is dat reizigers steeds goed geïnformeerd worden – of kunnen zijn - over de maatregelen die zij tijdens de reis moeten nemen. Inclusief het dringende advies om met ziekteverschijnselen thuis te blijven.
-
Minister Schouten (LNV) informeert de Tweede Kamer over de tegemoetkoming COVID-19 voor kleinschalige kust- en binnenvisserij. In aanvulling op de eerdere subsidieregeling voor de visserij is voor de sectoren kleinschalige kust- en binnenvisserij een specifieke tegemoetkomingsbeleidsregel opgesteld. Deze tegemoetkomingsbeleidsregel staat open van 14 september 2020 tot en met 14 oktober 2020.
-
Het OMT bespreekt de resultaten van het onderzoek naar transmissie van COVID-19 in verpleeghuizen, de nog gesloten nachthoreca en beperkingen voor evenementenbranche en de vragen over het quarantainebeleid voor 0- tot 4-jarige kinderen. Tot slot komt de mogelijke rol van innovatieve, snelle testmethoden aan de orde.
-
Strategie testen en traceren komende maanden
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de strategie voor de komende periode op het testen en traceren. De minister meldt dat hij deze zomer heeft benut om in gesprek met de GGD ‘en, RIVM en laboratoria voorbereidingen te treffen op deze strategie. Ook licht hij toe wat er tot nu toe is gedaan en wat er nog te doen is om ervoor te zorgen dat er snel opschaalbare capaciteit voor testen en traceren beschikbaar is. En informeert hij over de hobbels die op de weg liggen. Tegelijk merkt de minister op dat we wendbaar moeten zijn, en dat het advies van het OMT altijd leidend zal zijn voor het eventueel bijstellen van de aanpak.
Voortgang CoronaMelder
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de CoronaMelder. De minister meldt dat de ervaringen uit de uitvoeringstoets en de praktijktest samen met de GGD zullen worden opgepakt. Om aan de wens van de Autoriteit Persoonsgegevens tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten om landelijke introductie aan te houden tot de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 in werking is getreden.
Stand van zaken SARS-Cov-2 bij nertsen en voorgenomen beleid nertsenhouderij
De ministers Schouten (LNV) en De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over de stand van zaken wat betreft SARS-CoV-2 bij nertsen, lichten de conclusies en adviezen van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) en het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Zoönosen (BAO-Z) toe en geven aan hoe er in hun beleid gevolg wordt gegeven aan deze advisering.
Het kabinet heeft besloten om aan het OMT-Z-advies uitvoering te geven en zal wetgeving voorbereiden op basis waarvan het houden van nertsen op korte termijn moet worden beëindigd. Tegelijk met het wetsvoorstel wordt een nadeelcompensatieregeling uitgewerkt. Daarnaast worden de monitoring en handhaving geïntensiveerd.
In de kamerbrief geven de ministers ook meer informatie over de tegemoetkoming die nertsenhouders ontvangen bij ruimingen. Tot slot gaan zij in op de rapportage van de Welzijnscommissie Dierziekten en onderzoek naar SARS-CoV-2 bij dieren.
2e steunpakket voor de culturele en creatieve sector in verband met de coronacrisis
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over het 2e steunpakket voor de culturele en creatieve sector in verband met de coronacrisis.
Steun- en herstelpakket (3e steunpakket)
Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (EZK), minister Koolmees (SZW), staatssecretaris Van 't Wout (SZW), minister Hoekstra (FIN) en staatssecretaris Vijlbrief (FIN) versturen een Kamerbrief Steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden naar de Tweede Kamer. Ondernemers en werkenden krijgen voor langere tijd meer duidelijkheid over financiële ondersteuning. Bijvoorbeeld door verlenging van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) met 9 maanden.
Zie ook:
Steun publieke omroep van 19 miljoen vanwege corona-kosten
Minister Slob (OCW) stelt 19 miljoen euro extra ter beschikking aan de landelijke publieke omroep om de kosten te dekken die de omroep dit jaar heeft moeten maken door de uitbraak van corona. Deze bijdrage maakt deel uit van het derde noodpakket van het kabinet.
Afbouw tijdelijke versoepeling uitstel van betaling in verband met COVID-19
Staatssecretaris Vijlbrief (FIN) stuurt de Tweede Kamer een brief waarin staat dat ondernemers tot uiterlijk 1 oktober uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen. Daarmee loopt voor alle ondernemers het uitstel uiterlijk op 1 januari 2021 af. Ook komt er een ruime terugbetalingsregeling van 2 jaar om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen belastingschuld.
-
Kamerbrief over voorbereiding nieuwe schooljaar
Minister Slob (OCW) schrijft een brief over de voorbereiding van het nieuwe schooljaar 2020-2021 en hij zet de afspraken op een rij in verband met COVID-19. Hij stuurt het Servicedocument funderend onderwijs coronavirus COVID-19 mee met de brief.
Alle scholen weer open
Vanaf maandag 31 augustus zijn alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs weer volledig open. In scholen is veel werk verzet om voorbereidingen te treffen om op een veilige manier weer alle leerlingen in het schoolgebouw te kunnen ontvangen, volgens de richtlijnen van het RIVM. De start van het schooljaar is daardoor overwegend goed verlopen.
Aanpassing ontwerpbesluit in verband negatieve gevolgen voor rijbewijzen door COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de aanpassing van het ontwerpbesluit dat negatieve gevolgen voor rijbewijzen moet voorkomen van de beperkende maatregelen voor de bestrijding van COVID-19.
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 3)
Door het steun- en herstelpakket krijgen bedrijven en werkenden meer duidelijkheid voor langere tijd (tot 1 juli 2021). Ook neemt het kabinet aanvullende sociale maatregelen om mensen te helpen zich aan te passen aan de veranderde samenleving en economie.
Aanvullend compensatiepakket coronacrisis medeoverheden
Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over het aanvullend compensatiepakket coronacrisis voor medeoverheden.
-