Wanneer draag ik een mondkapje?
In Nederland bent u nergens verplicht om een mondkapje (ook wel mondneusmasker) te dragen. U kunt een mondkapje dragen om uzelf of anderen te beschermen. Respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje dragen en houd rekening met elkaar.
Reden voor het dragen van een mondkapje
Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De huidige variant van het coronavirus is zeer besmettelijk. Door een medisch mondkapje te dragen, kunt u uzelf of anderen (bijvoorbeeld bij mantelzorg) beschermen tegen besmetting.
Mondkapjes in het vliegtuig, internationaal vervoer en in het buitenland
In Nederland is er nergens meer een mondkapjesplicht, ook niet in het (openbaar) vervoer. In het buitenland kunnen de regels anders zijn. Bereid u daarom goed voor als u op reis gaat of terugreist naar Nederland via wijsopreis.nl (nederlandwereldwijd.nl).
Als u vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen
Het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) is in Nederland nergens verplicht. Elk land kan eigen regels vaststellen voor het verplicht dragen van een mondkapje. Als u vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen, kijk dan voor een eventuele uitzondering op een mondkapjesplicht op wijsopreis.nl (nederlandwereldwijd.nl) wat de regels zijn in het land van bestemming.
Locaties die zelf mogen bepalen of u een mondkapje moet dragen
Beheerders van bepaalde gebouwen mogen zelf bepalen of u binnen een mondkapje moet dragen. Zij kunnen dat in hun huisregels zetten. Dat geldt ook nu mondkapjes niet meer wettelijk verplicht zijn. Sommige sectoren hebben hier eigen richtlijnen voor. Bijvoorbeeld:
- huisartsen, tandartsen en andere zorgverleners,
- verpleeghuizen, GGZ- en gehandicapteninstellingen en andere zorginstellingen,
- dagopvang, jeugdinstellingen en andere zorglocaties.
Elke zorgaanbieder en zorginstelling heeft eigen gezondheidsregels en bezoekregels. Bekijk vóór uw bezoek of er regels zijn tegen de verspreiding van (luchtweg)virussen.
Ook buurthuizen, kerken of moskeeën en priklocaties van de GGD mogen zelf bepalen of bezoekers binnen een mondkapje moeten dragen.
Mondkapje niet schadelijk
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.
Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.
Geschikte mondkapjes en materialen
Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt afgeraden. Het is effectiever om medische mondkapjes te dragen. Medische mondkapjes van type II of IIR hebben de voorkeur. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen zichzelf beschermen door een mondkapje van type IIR of een FFP2 masker te dragen. Het belangrijkste is dat u de mondkapjes goed gebruikt. Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Bekijk meer informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.