Hulp voor mensen met post-COVID
Heeft u in de eerste maanden na uw coronabesmetting veel klachten? Bespreek dit dan altijd eerst met uw huisarts. De huisarts kan samen met u kijken of extra onderzoek of zorg nodig is. Heeft u langer dan 3 maanden klachten? Dan is er sprake van post-COVID.
Expertisecentra post-COVID
De eerste post-COVID expertisecentra zijn geopend in het Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC. U kunt zich via uw huisarts aanmelden.
In deze expertisecentra krijgt u eerst een individueel behandelplan. In dat plan staat hoe de artsen u willen behandelen. Dat doen ze op basis van de nieuwste wetenschappelijke kennis.
In de universitair medische centra (umc) van Groningen, Leiden, Nijmegen en Utrecht openen in 2025 ook expertisecentra. En in Utrecht, Amsterdam en Maastricht komen post-COVID expertisecentra voor kinderen.
De meest gestelde vragen over expertisecentra voor post-COVID zijn te vinden op de website van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
Extra hulp bij post-COVID
U kunt bij verschillende instanties om extra hulp vragen als u post-COVID-klachten heeft. Welke hulp het best bij u past, hangt af van uw situatie.
- C-support: Deze nazorgorganisatie voor post-COVID patiënten biedt individueel advies, antwoord op vragen, en hulp bij gezondheids- en psychosociale klachten. Ook helpen ze bij problemen met werk en inkomen.
- PostCovid NL: Patiëntenorganisatie voor advies bij herstel, ervaringen van coronapatiënten en lotgenotencontact.
- Longcovidnederland: Patiëntengroep voor onderlinge support, het delen van ervaringen met en kennis over post-COVID.
- Kinderen met LongCovid: Patiëntengroep voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar met post-COVID. Zet zich in voor erkenning, biomedische behandeling en preventie van post-COVID bij kinderen.
Ervaringsverhalen
Post-COVID verloopt voor iedereen anders. Op de websites van C-support en PostCovid NL staan ervaringsverhalen van mensen die na hun coronabesmetting klachten hielden. En welke gevolgen dit voor hen had.