Het bestuur van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bestuurd door een eilandbestuur en de Nederlandse Rijksoverheid.
De eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Ze staan ook wel bekend als openbare lichamen. Het belangrijkste verschil met een gemeente in Nederland is, dat de Caribische eilanden niet bij een provincie horen.
Het bestuurscollege zorgt voor het dagelijks bestuur van de eilanden. Zij voeren de besluiten van de eilandsraad uit. Het bestuurscollege neemt ook zelf beslissingen. Bijvoorbeeld om een bouwvergunning te verlenen of een contract te sluiten met een aannemer. Het college krijgt hierbij ondersteuning van ambtenaren. De eilandsecretaris is het hoofd van deze ambtelijke organisatie.
Het bestuurscollege bestuurt en de eilandsraad controleert. De ambtenaren voeren het werk en de besluiten uit. De eilandsraad vertegenwoordigt de burger.
Meer informatie over het bestuur van de eilanden vindt u op de websites van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba:
- Bestuurscollege van Bonaire
- Bestuur van Sint Eustatius (Engelstalig)
- Bestuur van Saba (Engelstalig)
De Rijksdienst Caribisch Nederland voert nationale taken uit op de 3 eilanden.
Bestuurlijke ingreep Sint-Eustatius
In februari 2018 heeft Nederland het bestuur van Sint Eustatius vervangen door een regeringscommissaris. Dit omdat de eilandsraad, het bestuurscollege en de gezaghebber hun taken niet goed uitvoerden. De regeringscommissaris bestuurde het eiland totdat het bestuur van Sint-Eustatius weer op orde is.
Het herstel van de bestuurlijke verhoudingen gebeurde in verschillende stappen. Sinds 2020 heeft Sint Eustatius weer een eilandsraad. Die kan vanaf oktober 2022 gedeputeerden voor het bestuurscollege benoemen. In 2023 kreeg de eilandsraad de bevoegdheid om organisatorische besluiten te nemen en het budgetrecht terug. De eilandsraad mag weer de eigen begroting opstellen en uitvoeren.
De laatste stap om de bestuurlijke verhoudingen te herstellen is de benoeming van de gezaghebber. Vanaf 10 april 2024 is Alida Francis de nieuwe gezaghebber. Zij was vanaf 2020 plaatsvervangend regeringscommissaris en daarna regeringscommissaris van Sint Eustatius.
Op 1 september 2024 vervalt de Wet herstel voorzieningen Sint Eustatius. Tot dat moment heeft de Rijksvertegenwoordiger nog een aantal extra bevoegdheden.
De Rijksvertegenwoordiger
De Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba is de schakel tussen de Rijksoverheid (in Den Haag) en de 3 openbare lichamen in Caribisch Nederland.
De Rijksvertegenwoordiger is ‘de oren en ogen’ voor de verschillende ministers in Nederland. Ook houdt die de minister van BZK op de hoogte. Het kantoor van de Rijksvertegenwoordiger is op Bonaire.
Reisadvies Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Reist u vanuit Nederland naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: