Mag ik personeel uit het buitenland in dienst nemen?
U mag onder voorwaarden een werknemer uit het buitenland in dienst nemen. Voor bepaalde functies moet u eerst personeel zoeken binnen de Europese Unie (EU). Als werkgever bent u referent voor de werknemer. Dat betekent dat u hem of haar naar Nederland haalt. U regelt het visum, de verblijfsvergunning en de werkvergunning.
EU-burgers hebben geen werkvergunning nodig in Nederland
Komt de werknemer uit 1 van de volgende landen? Dan heeft hij of zij geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig:
- Europese Unie (EU);
- Liechtenstein;
- Noorwegen;
- IJsland;
- Zwitserland.
De werknemer heeft wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig.
Personeel buiten Europa zoeken
Lukt het niet om binnen bovenstaande landen personeel te vinden? Dan mag u buiten deze landen personeel werven. U moet wel bij het UWV aan kunnen tonen dat u eerst personeel binnen bovenstaande landen heeft gezocht.
Niet-Europeanen wel vaak werkvergunning nodig
Komt de werknemer van buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan mag deze onder voorwaarden in Nederland werken. De voorwaarden voor het aannemen van een buitenlandse werknemer staan op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
U bent referent voor buitenlandse werknemer
U bent referent voor de werknemer en haalt deze naar Nederland. Dat betekent bijvoorbeeld dat u het volgende regelt:
- Tewerkstellingsvergunning (twv) voor een buitenlandse werknemer die maximaal 90 dagen in Nederland komt werken. U vraagt deze bij het UWV.
- Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (gvva) voor een buitenlandse werknemer die 90 dagen of langer komt. U vraagt deze aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Register erkende referenten
De IND heeft een openbaar register voor erkende referenten. Dit register vindt u op de site van de IND. Erkend referent zijn heeft voordelen. Bijvoorbeeld een snellere behandeling van uw aanvraag.
Andere regels voor een aantal buitenlandse werknemers
Bepaalde groepen werknemers uit het buitenland kunnen makkelijker aan de slag in Nederland. Voor hen gelden speciale regelingen. Bijvoorbeeld:
- hoogopgeleide kennismigranten, zoals wetenschappelijk onderzoekers;
- werknemers die binnen een onderneming worden overgeplaatst naar Nederland;
- studenten;
- artiesten;
- asielzoekers;
- niet-Europese studenten die in Nederland studeren en stage willen lopen. Nuffic heeft hierover meer informatie;
- grensoverschrijdende dienstverleners.
Op de site Werk.nl van het UWV vindt u de speciale voorwaarden per groep.
Meldingsplicht bij grensoverschrijdende dienstverleners (detachering)
Huurt u een bedrijf in uit de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland om in Nederland werkzaamheden te verrichten? Dan dient het buitenlandse bedrijf zijn komst van tevoren te melden in het Nederlandse online meldloket. Ook de komst van werknemers van het buitenlandse bedrijf moet vooraf worden gemeld. Als opdrachtgever bent u verplicht om te controleren of het buitenlandse bedrijf zijn komst (juist) gemeld heeft. Lees meer informatie over de meldingsplicht buitenlandse werknemers.