Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben van doxing?
Als u gedoxt bent, kunt u een aantal dingen doen om uw gegevens te verwijderen. Maar ook om de dader te vinden. Als u voor de overheid werkt, zijn er extra stappen die u kunt nemen.
Stappenplan als u gedoxt wordt
Bij doxing heeft iemand uw naam, foto’s of andere privé-informatie online gezet om u bang te maken. Als u gedoxt bent, kunt u een aantal stappen zetten:
Leg zo goed mogelijk vast wat er gebeurd is
Maak bijvoorbeeld schermafbeeldingen en bewaar tekstberichten en e-mails.
Zoek altijd hulp
U staat er niet alleen voor. Praat er bijvoorbeeld over met familie, vrienden, de huisarts of met Slachtofferhulp Nederland.
Gegevens laten verwijderen
Dit kunt u vragen aan de platforms waar uw gegevens op staan. Hierbij kunt u hulp krijgen van HelpWanted. Ook kan de officier van justitie na een aangifte het bevel geven om uw gegevens te verwijderen.
Aangifte doen van doxing
Slachtoffers kunnen aangifte doen bij de politie. De politie kan de dader proberen op te sporen en te vervolgen of bestraffen. Bij een aangifte wordt automatisch Slachtofferhulp betrokken. Afhankelijk van uw situatie kijken zij welke bescherming nodig is.
Lees hier het complete stappenplan voor iedereen die gedoxt is.
U kunt dit stappenplan ook gebruiken om iemand anders te helpen die gedoxt is.
U werkt bij de overheid
Werkt u bij de overheid? Of doet u werk namens de overheid? Dan is de kans groter dat u gedoxt wordt. Er is er een speciaal stappenplan voor werkgevers en werknemers bij doxing.