Meer toezicht in de bouw via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Bewoners en gebruikers willen kwalitatief goede gebouwen. Bijvoorbeeld met een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende regels houden. De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat hiervoor zorgen.
Het nieuwe stelsel geldt eerst alleen voor bouwwerken in de laagste gevolgklasse. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Dat geeft alle betrokken partijen de kans om ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze voor toezicht in de bouw.
Status: Wkb is vanaf 2024 ingegaan (in stappen)
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is vanaf 1 januari 2024 ingegaan. De veranderingen gaan in stappen.
De veranderingen uit de Wkb gelden (naar verwachting) tot en met 2028 alleen voor nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Daarna volgen de andere bouwwerken. Dat begint met verbouw van eenvoudige bouwwerken, mogelijk vanaf 1 juli 2025. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.
Doel: minder gebreken bij nieuwbouw en verbouw
Het kabinet wil dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Ook hoeven bouwbedrijven minder kosten te maken voor het herstel van bouwfouten. En het werk van onafhankelijke controleurs (kwaliteitsborgers) wordt makkelijker en sneller, omdat de bouwers zelf al veel gecontroleerd hebben.
Nieuwe wet: strenger bouwtoezicht en een betere aansprakelijkheidsregeling
Het kabinet voert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging in. Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen:
- Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij tijdens het ontwerp en op de bouwplaats. Deze controleurs heten kwaliteitsborgers.
- De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.
- De aannemer moet de klant laten weten of en hoe hij zich heeft verzekerd tegen faillissement en risico's op schade en gebreken.
- Klanten kunnen, net als in de huidige situatie, 5% van het bouwbedrag (aanneemsom) parkeren bij de notaris. Nu gaat dit bedrag automatisch naar de aannemer als het gebouw klaar is. Na invoering van de Wkb keert de notaris het geld aan de aannemer uit, wanneer de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.
-
Wanneer de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen.
Proefdraaien met een kwaliteitsborger
Een aantal bouwprojecten werkt als proef al volgens de nieuwe bouwregelgeving uit de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Zo ook de gemeente Delft tijdens de bouw van het Grachtenhuis.
Naast de opdrachtgevers (particulieren) waren op de bouwplaats zelf 4 partijen actief: architect Liesbeth Janson (Studio Huijgens), aannemer Bram van der Knaap (Capelse Streekbouw B.V.), kwaliteitscontroleur Erik Schot (PlanGarant) en Glenn Daniëls van de gemeente Delft. Zij vertellen over hun ervaring en het belang van een kwaliteitscontroleur op de bouwplaats.
-
Bouwen en verbouwen onder kwaliteitsborging - waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden
Duur: 00:03:29
-
Bouwen onder kwaliteitsborging - Een stappenplan voor (kleine) aannemers en consumenten
Duur: 00:02:51
-
Liesbeth Janson, architect, over werken met een kwaliteitsborger
Duur: 00:59
-
Bram van der Knaap, aannemer, over werken met een kwaliteitsborger
Duur: 00:49
-
Erik Schot over zijn werk als kwaliteitsborger
Duur: 00:52
-
Glenn Daniëls, inspecteur gemeente Delft, over werken met een kwaliteitsborger
Duur: 00:46
-
Meedoen aan een proefproject kwaliteitsborging
Duur: 04:02
-
Verbouwingsproject Landerd
Duur: 00:03:03
Zelf aan de slag
Wilt u zelf aan de slag met kwaliteitsborging? Dat kan tot invoering van de Wkb met een financiële bijdrage vanuit het Rijk. Bekijk of u in aanmerking komt voor het Stimuleringsprogramma proefprojecten Wkb.