Infobladen Besluit bouwwerken leefomgeving

Overzicht van informatiebladen over het Besluit bouwwerken leefomgeving. Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoende veilig, gezond, bruikbaar en duurzaam zijn. De regels hierover zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Enkele onderwerpen uit het besluit worden op deze pagina toegelicht.

Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en woning

Het infoblad Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en woning heeft als doel het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) begrijpelijk uit te leggen aan een breed publiek. Een publiek dat geen ervaring heeft om met deze voorschriften te werken.

Brandmeldinstallatie, ontruimingsalarminstallatie en rookmelders

Het infoblad Brandmeldinstallatie en ontruimingsalarminstallatie en rookmelders geeft informatie over de voorschriften voor brandmeldinstallaties, ontruimingsalarminstallaties en rookmelders zoals vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) NEN-normen en documenten voor inspectie.

Onderzoek galerijvloeren bij flatgebouwen

In het infoblad Onderzoek galerijvloeren bij flatgebouwen staat voor gebouweigenaren en gemeenten informatie over de mogelijke problemen met galerijvloeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) raadt gebouweigenaren aan onderzoek uit te voeren naar de veiligheid van deze constructies.

Gemeenschappelijke rookgaskanalen

Voor vve-besturen, vve-beheerders, corporaties en professionele private woningverhuurders is er de handreiking 'De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen'. Het beschrijft een werkwijze voor het goed en veilig laten functioneren van gezamenlijke gasverbrandingsinstallaties.

Voor bewoners van gestapelde woningen is er het informatieblad 'Samen voorkomen we koolmonoxidevergiftiging'. Het beschrijft kort wat de gevaren zijn bij gezamenlijke rookgasafvoeren en wat een bewoner zelf kan doen om ongelukken te voorkomen.

De voorschriften over de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas moeten voorkomen dat de binnenlucht schadelijk is voor de gezondheid. Doel van de voorschriften is een ongestoorde toevoer van verbrandingslucht en een goede (ongestoorde en lekvrije) afvoer van rookgas. 

Bouw- en sloopwerkzaamheden

In het infoblad 'Veiligheid en gezondheid bij bouw- en sloopwerkzaamheden' staan onder andere rollen, procedures en een risicomatrix om de veiligheid van de omgeving en omringende bebouwing te borgen. Het infoblad is bedoeld voor opdrachtgevers en hoofdaannemers, veiligheidscoördinatoren en gemeenten die met bouw- en sloopactiviteiten hebben te maken.

Checklist veilig onderhoud op en aan gebouwen

In paragraaf 4.7.11 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) worden voorschriften gegeven over veilig onderhoud op en aan gebouwen.

Met de Checklist veilig onderhoud op en aan gebouwen wordt aannemelijk gemaakt of de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit voldoet aan het gestelde in paragraaf 4.7.11 van het Bbl. Het gebruik van deze checklist volgt uit artikel 4.241, tweede lid, van het Bbl. De Checklist is ook in artikel 7.11 van de Omgevingsregeling (Or) opgenomen als indieningsvereiste voor een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit: bouwwerkinstallaties.

Meer informatie over Rijksregels voor de technische bouwactiviteiten

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt rijksregels over de technische bouwkwaliteit. Deze regels gelden voor alle bouwactiviteiten. Over het ruimtelijk deel van het bouwen, zoals uiterlijk van een bouwwerk, stelt het Rijk geen inhoudelijke regels. De gemeente kan daarover wel regels stellen in het omgevingsplan. Meer informatie over regels voor technische bouwactiviteiten van de Rijksoverheid vindt u op de website van het Informatiepunt leefomgeving (IPLO).