Hoe komt het Belastingplan tot stand?

Elk jaar op Prinsjesdag presenteert de staatssecretaris van Financiën het Belastingplan. Hoe komt zo’n Belastingplan eigenlijk tot stand?

Belastingplan vaststellen

  1. Stap voor stap

    1. Zijn er maatregelen die aangepast moeten worden? En hoe blijven de belastinginkomsten op peil? Het ministerie van Financiën kijkt voor de nieuwe belastingmaatregelen naar:

      • het regeercoalitieakkoord;
      • het Klimaatakkoord;
      • regelgeving uit Brussel;
      • uitspraken van de Hoge Raad;
      • moties van de Eerste en Tweede Kamer;
      • evaluaties van belastingmaatregelen
      • de Voorjaarsnota.

      Wat er op hoofdlijnen gaat veranderen, wordt in het voorjaar in de Kamerbrief Fiscale Beleids- en Uitvoeringsagenda bekendgemaakt. Het ministerie van Financiën werkt de maatregelen daarna uit in wetgeving.

    2. In het voorjaar beoordeelt het ministerie van Financiën of de nieuwe plannen ook uitvoerbaar zijn. Niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor burgers, bedrijven en overheidsinstanties die met de veranderingen te maken krijgen.

    3. Het ministerie van Financiën vraagt verschillende organisaties om advies zoals:

      • de Autoriteit Persoonsgegevens;
      • het Adviescollege toetsing regeldruk;
      • het ministerie van Justitie en Veiligheid;
      • de Raad voor de rechtspraak.

      Als de wetsvoorstellen via internet openbaar gemaakt worden, kan iedereen reageren. Het is dan goed mogelijk dat er aanpassingen nodig zijn.

    4. Na bespreking in de ministerraad, gaat het Belastingplan naar het Kabinet van de Koning en vervolgens naar de Raad van State. Na toetsing op de kwaliteit van beleid, de juridische kwaliteit en de wetstechnische kwaliteit stelt de Raad van State binnen 2 weken een advies op. Ook dan is het mogelijk dat er nog aanpassingen nodig zijn.

    5. Als het Belastingplan klaar is, wordt het Belastingplan ingediend bij de Tweede Kamer. Vanaf dat moment weet iedereen welke belastingmaatregelen het kabinet voorstelt.

    6. Is de Tweede Kamer akkoord? Dan gaat het Belastingplan naar de Eerste Kamer. Ook de leden in de Eerste Kamer bestuderen en bespreken het Belastingplan. Half december stemmen zij erover.

    7. Na ondertekening van de wet door de staatssecretaris of de minister van Financiën en de Koning, wordt de wet eind december gepubliceerd in het Staatsblad. De Belastingdienst kan vanaf 1 januari de nieuwe wetten gaan uitvoeren.

      Ondertussen wordt dan op het ministerie van Financiën alweer nagedacht over het volgende Belastingplan.

Podcast over hoe het Belastingplan tot stand komt

De podcast Prinsjesdag ontcijferd: wat is het Belastingplan eigenlijk? vertelt hoe het ministerie van Financiën het Belastingplan maakt. De podcast is te beluisteren via Spotify.