Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?
U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u voldoet aan de voorwaarden. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie.
Soorten gehandicaptenparkeerkaarten
Als particulier kunt u 2 soorten gehandicaptenparkeerkaarten aanvragen:
- bestuurderskaart;
- passagierskaart.
Daarnaast is er een gehandicaptenparkeerkaart voor zorginstellingen voor het vervoer van de bewoners.
Bestuurderskaart aanvragen
U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.
Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B.
De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.
Passagierskaart aanvragen
Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan.
Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.
Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.
Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen
U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:
- u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
- u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.
Medisch onderzoek bij aanvraag gehandicaptenparkeerkaart
Om voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld niet meer dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of u aan deze voorwaarden voldoet. Dat hoeft niet als de gemeente over gegevens beschikt waaruit blijkt dat u nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Dit kan bijvoorbeeld een keuringsrapport zijn waarin staat dat de handicap chronisch of onomkeerbaar is. Uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.
Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart
Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Komt u korter dan 5 jaar voor de kaart in aanmerking? Dan is de kaart ook korter geldig.
Gehandicaptenparkeerkaart verlengen
Voor verlenging van uw gehandicaptenparkeerkaart kunt u terecht bij uw gemeente. Als het duidelijk is dat u nog steeds aan de voorwaarden voldoet, is een nieuwe medische keuring niet nodig. Dat is wel nodig als uw medische situatie mogelijk is veranderd.
Kosten gehandicaptenparkeerkaart
Veel gemeenten brengen kosten (leges) in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten. Er is geen maximumbedrag voor de kosten van de aanvraag en keuring.
Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u niet staat ingeschreven in een gemeente
U kunt ook een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u niet staat ingeschreven in een gemeente. U kunt de kaart dan aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit geldt voor zowel de bestuurderskaart als de passagierskaart.
Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen
Het bestuur van een instelling waar gehandicapten verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Hiervoor is geen medisch onderzoek nodig. Hoeveel kaarten het bestuur kan aanvragen, hangt af van het aantal bewoners van de instelling. En van het aantal voertuigen dat de instelling gebruikt om de bewoners te vervoeren.
Op een gehandicaptenparkeerkaart voor een instelling staan:
- een hoofdletter I;
- de naam van de instelling;
- de naam van de directeur;
- de handtekening van de directeur.
Ook interessant
-
In welke landen is de gehandicaptenparkeerkaart geldig?
Als u in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijgt u een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hiermee kunt u ...
-
Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen uw auto parkeren. Daarnaast mag u parkeren op ...