Hoe verloopt mijn re-integratietraject via de gemeente?
Krijgt u een uitkering van de gemeente? Dan zijn u en uw gemeente samen verantwoordelijk voor uw re-integratie (terugkeer naar werk). De gemeente biedt u voorzieningen aan zoals scholing, werk of begeleiding.
Re-integratievoorzieningen van gemeenten verplicht
De gemeente kan u voorzieningen aanbieden die u helpen om een baan te vinden. U bent verplicht gebruik te maken van voorzieningen die de gemeente voor u nodig vindt. Doet u dit niet, dan kan de gemeente uw uitkering verlagen.
Vrijwilligerswerk
Vaak kunt u met vrijwilligerswerk werkervaring opdoen terwijl u uw uitkering behoudt.
Detacheringsbanen
Detachering wil zeggen dat u in dienst komt van de gemeente of van een re-integratiebedrijf. U wordt dan ‘uitgeleend’ aan een bedrijf of een organisatie. Zo kunt u werkervaring opdoen.
Participatieplaatsen
De gemeente kan u een participatieplaats aanbieden. U kunt dan 2 jaar werkervaring opdoen bij de gemeente of in het bedrijfsleven. In die tijd behoudt u uw uitkering.
Work First
‘Work First’ combineert verplicht werken met intensieve begeleiding en training. U gaat direct nadat u een bijstandsuitkering heeft aangevraagd aan het werk. Zo maakt u meer kans op ‘gewoon’ werk. Meestal behoudt u tijdens een Work First-project uw uitkering.
Scholing
De gemeente kan u scholing aanbieden om uw kans op werk te vergroten.
Leren en werken
Ook de combinatie van leren en werken is mogelijk. U combineert bijvoorbeeld een opleiding met een stage of met een vak leren in de praktijk.
Bedrijfskapitaal voor eigen bedrijf
De gemeente kan u als (startende) zelfstandige bedrijfskapitaal lenen of geven. Dit is de Bbz-regeling.