Wat wordt er gekeurd bij de algemene periodieke keuring (APK)?
Tijdens de algemene periodieke keuring (APK) beoordeelt de keurmeester uw auto op allerlei APK-keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Onderdelen APK
-
Verkeersveiligheid
Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. -
Milieu
Uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator. -
Registratie
Kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Verplichte roetfiltertest bij dieselauto’s
Per 1 januari 2023 is de roetfiltertest een verplicht onderdeel van de APK. Alle dieselvoertuigen die een roetfilter hebben, moeten deze test halen. De keurmeester meet bij dieselauto’s zonder roetfilter vanaf bouwjaar 1980 hoeveel roet ze uitstoten.
Meting uitstoot uitlaatgassen bij APK
Bij auto's met een bouwjaar van 1993 of later is er tijdens de APK ook een viergasmeting. Deze bepaalt of de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk mag. De viergasmeting vindt plaats bij auto's met een benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator.
Controle APK bij steekproef door RDW
De RDW controleert met steekproeven of een APK goed is uitgevoerd door de garage. Is uw auto geselecteerd voor een steekproef? Dan moet deze na de keuring beschikbaar blijven voor een steekproefkeuring door de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten aanwezig.
U bent verplicht mee te werken aan de steekproef. Als u uw auto meeneemt voordat de RDW-controleur is geweest, dan krijgt u geen keuringsrapport. De eventuele goedkeuring van uw auto wordt dan ingetrokken. Alleen de RDW mag daarna de nieuwe APK uitvoeren. U kunt dus niet meer terecht bij de garage die de keuring heeft uitgevoerd.