Voorlichting om alcoholmisbruik en -verslaving te voorkomen
Door overmatig alcoholgebruik komen veel mensen in de problemen. Zo raken zij geestelijk of lichamelijk afhankelijk, zorgen voor overlast op straat of worden agressief. Ook zitten er gezondheidsrisico’s aan het drinken van alcohol. Om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik zet de overheid voorlichtingscampagnes in.
Voorlichtingscampagnes over alcohol
De overheid besteedt extra aandacht aan de voorlichting over alcoholgebruik. Met name voor jongeren. Voorbeelden van campagnes over alcohol:
- NIX18
NIX18 moet bijdragen aan het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18e’. Iedereen zou het normaal moeten gaan vinden als jongeren voordat zij 18 jaar zijn niet roken of drinken. De overheid ondersteunt daarbij ook verstrekkers van alcohol bij het naleven van de leeftijdsgrens met de NIXzonderID-campagne. De inzet is dat vanaf 2030 sprake is van 100% naleving van de leeftijdsgrens. - Bob-campagne
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Bob vraagt je hier bewust mee om te gaan. De persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden, is de Bob.
Daarnaast steunt de overheid ook de volgende initiatieven:
- Zien drinken doet drinken? (Trimbos instituut)
Deze campagne informeert ouders over alcoholgebruik door jongeren. - IkPas
Zet je alcoholgebruik op pauze.