Hoe kan ik alarmnummer 112 bereiken als ik doof of slechthorend ben?
Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw mobiel, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. Gebruik daarvoor de app Tolkcontact. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft.
Installeer de app Tolkcontact.
U kunt naast Tolkcontact ook de 112NL app gebruiken in noodgevallen.
112 bereiken met beeld en tekst via de bemiddelingsdienst
Via de bemiddelingsdienst kunt u met tekst 24 uur per dag contact leggen met het alarmnummer 112. De 112 tekstoproep wordt dan rechtstreeks doorgezet naar 112. Daarnaast kunt u via de bemiddelingsdienst door tussenkomst van een tolk Nederlandse Gebarentaal (beeldbemiddeling) contact leggen met het alarmnummer 112. Dit kan alle dagen van de week van 7:00 tot 22:00 uur.
Chat met de meldkamer via 112NL app
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
Download de 112NL app voor iOS of Android.
112 bereiken via sms
Als bellen naar 112 lastig voor u is, kunt u ook via SMS contact met een meldkamer zoeken om een noodgeval te melden. Dit heet e-sms, dat staat voor 'emergency-sms'.
Stel: u bent in een noodsituatie en u heeft politie, brandweer of ambulance nodig, maar u bent niet in staat om te bellen naar het noodnummer 112. Dan kunt u e-sms gebruiken.
Om e-sms te kunnen gebruiken moet u zich vooraf aanmelden. Dat is eenmalig. Nadat u bent aangemeld, kunt u op elk moment via sms in contact komen met de meldkamer.
Aanmelden kunt u zo doen: U meldt zich aan door het woord ‘aanmelden’ te sms’en naar 112. U ontvangt een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen. U bevestigt uw aanmelding door de woorden ‘aanmelden akkoord’ te sms’en naar 112.
Meer informatie? Bekijk het document Sms'en naar alarmnummer 112.