Agressie en geweld tegen hulpverleners
Hulpverleners en andere professionals met een publieke taak moeten veilig hun werk kunnen doen. Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak heeft grote gevolgen. Op het slachtoffer zelf maar ook op de samenleving, want het zet de publieke dienstverlening onder druk. Het kabinet neemt maatregelen om agressie en geweld tegen hulpverleners met een publieke taak tegen te gaan.
Maatregelen kabinet tegen agressie en geweld
De Rijksoverheid neemt verschillende maatregelen om agressie en geweld te verminderen en te voorkomen. Enkele voorbeelden zijn:
- De Taskforce Onze hulverleners veilig is opgericht.
- Wetten en regels om agressie en geweld te voorkomen en te bestraffen.
- Preventieprogramma's om geweld te voorkomen.
- De overheid zet in op samenwerking tussen verschillende niveaus van overheid (nationaal, regionaal, lokaal) en maatschappelijke organisaties.
- De overheid laat onderzoek doen naar thema’s zoals agressie en geweld tegen hulpverleners zoals door het WODC.
- Werkgevers krijgen handvatten om voor een veilige werkomgeving te zorgen. En om werknemers te beschermen tegen agressie en geweld tijdens het werk. Deze staan in de norm Stop Agressie Samen.
Hulpverleners die te maken hebben met agressie en geweld
Onder professionals met een publieke taak vallen beroepsgroepen in de sectoren:
- Hulpverleners in de Veiligheid. Bijvoorbeeld politie, brandweer, boa’s.
- Openbaar vervoer. Bijvoorbeeld tramconducteur en NS personeel
- Zorg. Bijvoorbeeld artsen, ambulancemedewerkers, en andere professionals die direct met mensen werken in stressvolle situaties.
- Onderwijs, zoals leraren en leerplichtambtenaren
- Openbaar bestuur. Bijvoorbeeld politieke ambtsdragers
- Journalisten en mensen die in de media werken.
Doxing bij hulpverleners met een publieke taak
Hulpverleners met een publieke taak krijgen steeds vaker te maken met doxing. Daarbij worden hun persoonsgegevens online verspreid om te intimideren, bedreigen of chanteren. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact. Er is een handelingskader voor werkgevers over hoe om te gaan met doxing bij medewerkers.
Melden van agressie en geweld op het werk
Het is belangrijk dat werknemers agressie en geweld melden bij hun werkgever. De werkgever moet de melding goed registreren. Hierdoor krijgen werkgevers meer inzicht in de aard en de omvang van agressie en geweld tegen eigen werknemers. En kunnen er ook betere maatregelen hiertegen worden genomen.
Werknemers kunnen na een melding bij hun werkgever ook melding en aangifte doen bij de politie. Werkgevers moeten hierbij goede ondersteuning bieden.
Betrokken organisaties
De Rijksoverheid werkt met verschillende organisaties samen om agressie en geweld tegen te gaan. Bijvoorbeeld:
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), lokale GGD's, wijkteams en veiligheidshuizen.
- Politie, boa’s, leerplichtambtenaren en Slachtofferhulp Nederland.
- Gezondheidszorginstellingen spelen een belangrijke rol bij ondersteuning aan slachtoffers van agressie en geweld. En ook bij identificeren en behandelen van daders met gedragsproblemen.
- Maatschappelijke organisaties zoals Fier, Movisie, Centrum Seksueel Geweld Nederland en Stichting tegen Zinloos Geweld.
- Onderwijsinspectie, VO-raad (Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs), PO-Raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs).
- Koninklijke Horeca Nederland (KHN), MKB-Nederland, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), VNO-NCW, particuliere beveiligingsbranche.
Samenwerking tussen deze verschillende organisaties en sectoren is belangrijk voor een gezamenlijke aanpak tegen agressie en geweld in de samenleving.
Feiten, stellingen en vragen over agressie tegen hulpverleners
In de uitgave ‘ Feiten, stellingen en vragen over agressie tegen hulpverleners’ staan een aantal feiten en een overzicht van relevante vragen.