Stap voor stap naar oplossingen voor natuur, water en klimaat

Om de kwaliteit van natuur, water en klimaat te verbeteren, wil het kabinet de stikstofuitstoot omlaag brengen. Ook moet er voor boeren toekomstperspectief zijn. Het kabinet werkt hiervoor momenteel plannen uit.

Europese afspraken nakomen

De Nederlandse natuur is er slecht aan toe. Er is een omslag nodig op het gebied van natuur, water, stikstof en klimaat. En Nederland wil Europese afspraken nakomen, zoals:

  • de Vogel- en Habitatrichtlijn;
  • de Natuurherstelverordening;
  • de Kaderrichtlijn Water;
  • het Klimaatakkoord van Parijs.

Te veel stikstofuitstoot

Stikstof zelf is geen gevaarlijke of schadelijke stof. Voor planten is het bijvoorbeeld zelfs een voedingsstof. Maar als stikstof samenkomt met water- of zuurstof, ontstaan stikstofoxiden en ammoniak. Dit zijn gevaarlijke en schadelijke stoffen. Deze ontstaan vooral door stikstofuitstoot in de landbouw, industrie, bouw en het verkeer. Er komt nu te veel stikstof op de grond terecht. 

Geld voor vrijwillige uitkoop en innovaties

Het kabinet trekt tot 2030 € 5 miljard uit voor de agrarische sector. Dit geld gaat vooral naar:

  • boeren die vrijwillig willen stoppen met hun bedrijf;
  • technische innovaties die boeren moeten helpen hun stikstofuitstoot te verlagen.

Hiermee wil het kabinet de stikstofuitstoot verminderen en de kwaliteit van de natuur verhogen. De precieze uitwerking van deze plannen volgt binnenkort.

Toename agrarisch natuurbeheer

Vanaf 2026 komt er jaarlijks € 500 miljoen vrij voor agrarisch natuurbeheer. Het doel hiervan is om de kwaliteit van natuur, water en klimaat te verbeteren. Bijvoorbeeld door weidevogels zoals de grutto beter te beschermen. Dit gebeurt onder andere via de subsidieregeling voor Agrarisch Natuur en Landbouwbeheer (ANLb). De totale hoeveelheid land dat beschikbaar is voor dit agrarische natuurbeheer gaat van 100.000 naar 280.000 hectare.

Legalisatie PAS-melders

Legalisatie van PAS-melders blijft ingewikkeld. Een definitieve oplossing is er nog niet. Om PAS-melders tegemoet te komen, wordt er ook de komende 3 jaar niet gehandhaafd. Ondertussen blijft het kabinet werken aan een oplossing voor deze groep.