Zorg en ondersteuning voor iedereen
In Nederland moet iedereen kunnen rekenen op de beste zorg en ondersteuning. Doordat er steeds meer kan in de zorg, worden mensen steeds ouder én neemt de vraag naar zorg toe. Maar er zijn niet steeds meer zorgverleners. Als we hier niets aan doen, wordt de zorg onbetaalbaar en niet langer mogelijk voor iedereen. Daarom heeft het kabinet besloten dat er de komende jaren dingen moeten veranderen.
Hieronder staan een paar voorbeelden:
- Voor sommige klachten waar dokters nu een medicijn voor geven, wordt niet altijd meer een medicijn voorgeschreven. Bijvoorbeeld diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Gezonder eten en meer bewegen helpen vaak beter.
- Samen met de patiënt wordt gekeken naar de mogelijke behandelingen. De dokter en de patiënt beslissen sámen welke oplossing het beste past bij de patiënt.
- Steeds meer zorg gaat digitaal plaatsvinden, als dat kan. Bijvoorbeeld videobellen in plaats van een bezoek aan de dokter. En zorgverleners moeten digitaal bij de medische gegevens van een patiënt kunnen. Dat voorkomt dat mensen soms een medicijn of behandeling krijgen die niet goed voor ze is. Mensen hebben zelf ook digitaal toegang tot hun eigen medische gegevens. Zo kan beter het gesprek worden gevoerd met een zorgverlener over wat de patiënt wil of nodig heeft, en kunnen ze beter samen beslissen.
- Sommige behandelingen vinden alleen plaats in ziekenhuizen die daarin gespecialiseerd zijn, zodat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Soms moet die daarvoor verder reizen dan nu. Voor eenvoudige behandelingen kunnen mensen meestal terecht in de buurt.
Meer informatie
De Juiste Zorg op de Juiste Plek
Samen Beslissen (Patientenfederatie)
De zorg van morgen (Zorginstituut Nederland)