Organogram ministerie van VWS: Secretaris-generaal (SG)
Secretaris-generaal: drs. Anita van den Ende
Onder de SG vallen de directies:
Hans Leenders | directeur
Taakomschrijving
De directie Financieel-Economische Zaken (FEZ) is de concerncontroller van het ministerie van VWS. Een van de hoofdtaken is het zorgdragen voor ordentelijke budgettaire besluitvorming en voor een zorgvuldige afweging in de besteding van beschikbare middelen, zowel intern als extern. Hieronder valt ook de afstemming met het ministerie van Financiën, dat onze begrotingsstukken toetst aan de rijksbrede budgettaire kaders.
Tevens verzorgen we de verschillende begrotingsstukken (van begroting tot jaarverslag) en voorzien daarmee ook het parlement van adequate financiële informatie.
De directie stelt interne kaders en houdt toezicht op het begrotingsbeheer, de financiële administratie en het financieel beheer van het ministerie. Het op orde brengen en houden van het financieel beheer is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
De directie geeft onafhankelijk advies aan de politieke en ambtelijke leiding over alle onderwerpen die beleid en de begroting van VWS raken. Daarbij kijken we naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid (oftewel: een zinnige, zuinige en zorgvuldige besteding van zorgeuro’s).
Aandachtsgebieden
- Coördineren van de financiële besluitvorming om ordentelijke verdeling van middelen te bevorderen binnen het departement. De directie coördineert ook de afstemming met het ministerie van Financiën.
- Opstellen van de begrotingsstukken van het departement; waaronder de (ontwerp)begroting, suppletoire begrotingen en jaarverslag. Ook verzorgen we de verzending naar het parlement en coördineren we eventuele vragen die vanuit het parlement worden gesteld op de begrotingsstukken.
- Monitoren van de zorguitgaven: inzicht bieden in de zorguitgaven (Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg). De uitgavenontwikkeling van de Zvw en Wlz zetten we af tegen het uitgavenpad dat door het kabinet is vastgesteld.
- Bevorderen van (het inzicht in) de doelmatigheid en doeltreffendheid van de zorgstelsels en van het voorgenomen en gevoerde beleid.
- Toezien op de uitvoering van begrotingsbeheer, de financiële administratie, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering.
Nicole Kroon | directeur
Taakomschrijving
Door toenemende welvaart, nieuwe behandelmogelijkheden, innovatie en vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. Personeelstekorten en begrensde financiële mogelijkheden zetten de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning onder druk. De directie MEVA focust zich daarom op gezondheid, zorg en welzijn thuis zolang het kan, digitaal als het kan en met de juiste zorg en professional op de juiste plek. Dit doen we aan de hand van drie overkoepelende thema’s:
- Omgaan met schaarste aan zowel (financiële) middelen als zorgprofessionals vanuit de verantwoordelijkheid voor het stelsel
- Investeren in de kwaliteit van individuele zorgverlening en zorgverleners op de werkvloer
- Investeren in duurzame zorg, welzijn en sport
Aandachtsgebieden
- Financiering en ramingen: MEVA coördineert binnen VWS de vraagstukken rondom de wijze waarop de zorg wordt gefinancierd. Daarbij gaat het om premies, zorgtoeslag en de eigen bijdragen. Daarnaast raamt MEVA de uitgavenontwikkelingen in de zorg.
- Strategie en kennis: MEVA signaleert, verzamelt en analyseert trends in de zorg en brede ontwikkelingen in zorg en welzijn. Bij MEVA zit ook de CSO (Chief Science Officer) van VWS.
- Arbeidsmarktbeleid zorg en welzijn: MEVA is binnen VWS verantwoordelijk voor het OVA-convenant (loonruimte), faciliteert met beleid het behoud van zorgmedewerkers, een leven lang ontwikkelen en innovatieve werkvormen, ook vanuit de regio. (OVA = Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling).
- Arbeidsbesparende innovatie: MEVA geeft een impuls aan de opschaling van sociale en technologische innovaties zoals het ontwikkelen van innovatiemogelijkheden via het Topsectorenbeleid.
- Beroepenregulering in de zorg: Het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van beroepsuitoefening in de zorg ten behoeve van de patiëntveiligheid is gereguleerd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Het gaat bijvoorbeeld om kwaliteitseisen aan zorgprofessionals, toelating van buitenlandse zorgverleners, specialismen, taakherschikking, medisch tuchtrecht, medisch beroepsgeheim, zeggenschap van zorgprofessionals en cosmetische ingrepen.
- Bekostiging vervolgopleidingen: MEVA raamt en bekostigt de medische, verpleegkundige en psychologische vervolgopleidingen. MEVA faciliteert de opzet van modulair en flexibel opleiden.
- Duurzaamheid en gezondheid: MEVA coördineert de duurzaamheidsopgave van VWS. Ook is MEVA vanuit VWS verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Green Deal 3.0.
- Discriminatie en gelijke kansen: MEVA coördineert de VWS-brede aanpak om discriminatie te bestrijden en gelijke kansen te bevorderen.