Inspectie
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal
Maatschappelijk belang
We kunnen in Nederland vertrouwen op goede gezondheidszorg en jeugdhulp. Voor iedereen, altijd en overal. Dat willen we graag zo houden, ook voor volgende generaties. Daarom waakt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd als onafhankelijk toezichthouder over de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland en over de internationale markt voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dat doet de inspectie vanuit het publieke belang. We streven naar toezicht met effect.
Taken
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd streeft er naar partijen (samen) te laten werken aan voortdurende verbetering van de kwaliteit van zorg. Zorg die rekening houdt met de wensen, behoeften en de leefwereld van patiënten en cliënten. De inspectie ziet erop toe dat zorg- en jeugdhulpaanbieders en bedrijven op de (internationale) markt van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zich houden aan de wetten en regels én aan de normen die zij zelf hebben opgesteld. Ook vraagt de inspectie hen actief te leren van fouten en zichzelf continu te verbeteren. Zijn er ernstige tekortkomingen met risico’s voor veiligheid of kwaliteit, dan neemt de inspectie passende maatregelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een aanwijzing, last onder dwangsom of een bevel. Ook kan de inspectie in bepaalde situaties een zaak voorleggen aan de tuchtrechter of het Openbaar Ministerie. Tot slot adviseert de inspectie, gevraagd en ongevraagd, de minister(s) en staatssecretaris van VWS.
Ontwikkelingen
De komende jaren levert de inspectie een betekenisvolle bijdrage aan de transformatie naar passende zorg. Als leidraad daarbij hanteert de inspectie de waarden: menselijk, samen en duurzaam. Omdat deze waarden juist nu essentieel zijn voor goede zorg én goed toezicht.
- Menselijk: Bij het oordeel over de kwaliteit en veiligheid van zorg kijkt de inspectie vooral vanuit mensen die zorg krijgen: is de zorg mensgericht en zijn zorgverleners in gesprek met de mensen om wie het gaat? De inspectie heeft oog voor mensen in een kwetsbare positie, ook voor kwetsbare zorgverleners, als systemen daar geen – of onvoldoende – rekening mee houden.
- Samen: De inspectie stimuleert samenwerking en kijkt of partijen ook echt samenwerkingsafspraken maken. Ook de inspectie zelf kijkt en werkt over grenzen van afdelingen en sectoren heen. Zij stemt het werk af met andere toezichthouders en kennisinstituten, in Nederland en internationaal.
- Duurzaam: In het toezicht richt de inspectie zich op preventie, houdbare en groene zorg. De inspectie kijkt daarbij kritisch naar het eigen handelen, en gebruikt de inzichten die dit oplevert voor verbetering.
Het toezicht van de IGJ richt zich op 1,4 miljoen zorgmedewerkers, tienduizenden zorgaanbieders en binnen- en buitenlandse fabrikanten. Dit vraagt om keuzes in het toezicht. Deze keuzes maakt de inspectie steeds meer en steeds beter op basis van een brede risicoanalyse en -afweging.
In het toezicht kiest de inspectie voor een gedifferentieerde aanpak: we zitten dicht op de organisaties waar dat nodig is, en geven ruimte waar dat kan. Omdat er veel kleine zorgaanbieders zijn, ontwikkelt de inspectie hiervoor een toekomstbestendige toezichtstrategie.
De inspectie kiest nog meer dan voorheen voor maatwerk en samenhang in het toezicht. Zij kijkt sectoroverstijgend en vanuit verschillende perspectieven. De inspectie gaat verder met het professionaliseren van het datamanagement, het signaleren van trends uit meldingen en het moderniseren van de informatievoorziening.