Agentschappen
Paula Loekemeijer, directeur
Maatschappelijk belang
Het agentschap is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van besluiten en adviezen van het CBG en voor de geneesmiddelenbewaking. Ook is het agentschap verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Nederlandse comitéleden in de Europese wetenschappelijke comités van de EMA (European Medicines Agency). Voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beoordeelt het agentschap diergeneesmiddelen via het Bureau Diergeneesmiddelen. Voor VWS beoordeelt het agentschap voedingsmiddelen via het Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen.
Taken
Alle wettelijke taken zijn opgenomen in artikel 9 van de Geneesmiddelenwet. Het aCBG ondersteunt het CBG bij een aantal van deze wettelijke taken. Onder andere bij:
- De beoordeling van aanvragen voor registratie van medicijnen.
- De vaststelling van productinformatie.
- De bewaking van bijwerkingen en risico’s.
- Wetenschappelijk advies aan medicijnbedrijven of academische onderzoeksgroepen.
Uit deze wettelijke taken komt een extra taak voort: het stimuleren van het goed gebruik van medicijnen. Ook dragen we bij aan het opstellen van nationale en internationale richtlijnen voor het beoordelingsproces van medicijnen en doen we wetenschappelijk onderzoek naar het beoordelingssysteem (regulatory science).
Nederland is vertegenwoordigd in de Europese wetenschappelijke comités van de EMA. De Nederlandse comitéleden maken deel uit van het agentschap. Twee van de belangrijkste comité’s zijn het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) en het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC). Bij deze gremia komen de lijnen samen van de beoordeling van geneesmiddelen voor mensen in het kader van de Europese centrale procedure. De coördinatie van decentrale en wederzijdse erkenningsprocedures is belegd bij de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures human (CMDh), een wetenschappelijk comité van de lidstaten.
Daarnaast coördineert het aCBG samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten. Handelsvergunninghouders zijn wettelijk verplicht om verwachte leveringsproblemen of een definitieve stopzetting van de productie van medicijnen bij dit Meldpunt te melden. Het aCBG beoordeelt de impact van medicijntekorten op de volksgezondheid.
Het Bureau Diergeneesmiddelen van het aCBG voert namens het ministerie van LNV de wettelijke taken voor diergeneesmiddelregistratie uit.
Marko Stupar, directeur
Maatschappelijk belang
Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We bieden burgers, professionals en organisaties transparante en betrouwbare data en informatie in zorg en welzijn. We luisteren naar wat burgers, professionals en organisaties - nu en in de toekomst - nodig hebben. Ervaringen en vragen van hen gebruiken we om de verbindende schakel te kunnen zijn tussen overheid en samenleving. Met onze dienstverlening geven wij onder andere via registers en knooppunten inzicht in wie-is-wie, wie-kan-wat en wie-mag-wat? We handelen proactief als het gaat om ontwikkelingen in de maatschappij of in de politiek en we denken en bewegen mee als de situatie of de vraag verandert.
Taken
Bij het CIBG voeren wij opdrachten uit van beleidsdirecties en de Inspectie van het ministerie van VWS. De rode lijn in de opdrachten die wij uitvoeren is de vraag naar slimme IT-oplossingen en het gebruik en beheer van grote hoeveelheden waardevolle data. Bekende voorbeelden zijn het BIG-register, het Donorregister en het UZI-register, die door het CIBG zijn gerealiseerd. Zorgprofessionals en burgers hebben dagelijks met deze dienstverlening te maken en het is voor het zorgstelsel belangrijk dat de systemen optimaal functioneren.
Dat geldt ook voor CIBG-dienstverlening met een internationale component: het CIBG realiseert bijvoorbeeld het Nationaal Contactpunt voor e-Health Nederland (NCPeH), waar zorgverleners online patiëntsamenvattingen opvragen van burgers uit aangesloten EU-landen die in Nederland (on) geplande zorg nodig hebben. Andere vormen van CIBG-dienstverlening zijn Erkenning Buitenlandse Diploma’s (EBD), voor zorgverleners met een buitenlands zorgdiploma die in Nederland willen werken en Farmatec, dat verantwoordelijk is voor toekenning van vergoedingslimieten en maximumprijzen voor geneesmiddelen. Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) is verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden, en voor productontwikkeling. Het CIBG ziet er ook op toe dat de zorgsector de regels van de Wet Normering Topinkomens (WNT) goed toepast en handhaaft bij overtredingen.
Hans Brug, directeur-generaal
Maatschappelijk belang
Het RIVM werkt aan de bescherming en bevordering van de gezondheid van de bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Als betrouwbare adviseur voorziet het RIVM de overheid en samenleving van onafhankelijke kennis op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid. Het gaat daarbij om vraagstukken rondom infectieziekten, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken, leefstijl, voeding, geneesmiddelen, milieu, duurzaamheid en veiligheid. Dat doen we via onderzoek, advies en (regie op) uitvoering.
Het RIVM voert werkzaamheden in opdracht uit en is bij Wet onafhankelijk in hoe de opdrachten worden uitgevoerd en hoe daarover wordt gerapporteerd.
Taken
- Adviseren van de rijksoverheid, andere overheden, professionals en burgers. Het RIVM ontvangt opdrachten van of via (regionale) overheden.
- (Regie op) uitvoering van preventieprogramma’s.
- Monitoren van gezondheid, ziekten en de kwaliteit van de leefomgeving en milieu.
- Bijdragen aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.
- Wetenschappelijk onderzoek en verzamelen, duiden en delen van de beschikbare wetenschappelijke kennis.
Het RIVM heeft drie wetenschappelijke kennisdomeinen: Milieu & Veiligheid, Infectieziekten & Vaccinologie en Volksgezondheid & Zorg. Een vierde (niet- wetenschappelijk)domein is recent door herschikking tot stand gekomen. Dat betreft regie op uitvoering van preventieprogramma’s zoals het Rijksvaccinatieprogramma, bevolkingsonderzoeken en de landelijke functionaliteit opschaling infectieziekten (een nieuwe crisisorganisatie voor de bestrijding van grootschalige uitbraken van A-infectieziekten in Nederland).
Onze opdrachtgevers zijn voornamelijk ministeries. Daarnaast voert het RIVM opdrachten uit voor regionale overheden, andere nationale instanties (waaronder inspecties) en internationale opdrachtgevers (bv. Europese Commissie en WHO). Een Commissie van Toezicht bewaakt de wetenschappelijke kwaliteit en onafhankelijkheid van het werk van het RIVM.