Adviescolleges
Bart-Jan Kullberg, voorzitter
Maatschappelijk belang
De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg, waaronder preventie, voeding, leefstijl, leefomgeving en arbeidsomstandigheden. De Gezondheidsraad streeft ernaar dat zijn adviezen bijdragen aan effectief beleid, om zo gezondheidswinst te bereiken voor alle mensen in Nederland nu en in de toekomst. Daartoe reikt de Raad de overheid op wetenschap gebaseerde inzichten en handelingsopties aan, benoemt dilemma’s en schetst scenario’s en vormt zo een brug tussen wetenschap en beleid. De Gezondheidsraad is zich bewust van de context waarin wordt geadviseerd.
Daarnaast heeft de Gezondheidsraad met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een samenwerkingsverband: het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). Het CEG signaleert en informeert over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ethiek, gezondheid en beleid. Het CEG rapporteert aan de minister van VWS.
Taken
De Gezondheidsraad brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan regering en parlement over kwesties binnen het hele spectrum van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad heeft enkele structurele taken die hieronder worden beschreven (inclusief het betrokken departement):
- Signaleren en evalueren van ontwikkelingen in de zorg; VWS
- Signaleren en adviseren op het snijvlak van ethiek en gezondheid; VWS
- Adviseren over rijgeschiktheid; IenW
- Adviseren over vaccinaties (en werknemers); VWS en SZW
- Adviseren over screening voor, tijdens en na de zwangerschap; VWS
- Signaleren en prioriteren van ontwikkelingen in bevolkingsonderzoek; VWS
- Beoordelen van vergunningaanvragen voor bevolkingsonderzoek; VWS
- Periodiek vaststellen van richtlijnen en normen voor gezonde voeding; VWS en LNV
- Signaleren van en adviseren over ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en omgeving; IenW
- Signaleren van ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en arbeidsomstandigheden; SZW
- Adviseren over bescherming van werknemers tegen schadelijke stoffen; SZW
De Raad werkt vanuit een jaarlijks werkprogramma, en houdt daarnaast voldoende flexibiliteit voor tijdige advisering over actuele zaken. Een speciaal soort advisering betreft de crisisadvisering.
Tom van ‘t Hek, directeur (per 1 augustus 2024)
Maatschappelijk belang
De NLsportraad is een onafhankelijk adviescollege dat zich richt op advisering over sport, bewegen en daaraan gerelateerde maatschappelijke vraagstukken.
Taken
De NLsportraad geeft strategische en operationele adviezen over zowel sport als bewegen in relatie tot alle relevante beleidsterreinen. Adviezen ontwikkelt de raad op transparante wijze samen met de betrokkenen uit het veld. Adviezen van de NLsportraad zijn vernieuwend, onderbouwd door onderzoek en praktisch uitvoerbaar.
In het meerjarig werkprogramma ‘Sport in het systeem’ zijn voor de periode 2021-2024 de volgende vier thema’s benoemd:
- sport en gezondheid;
- sport en sociale waarden;
- topsport en samenleving;
- versterking sportbranche.
De NLsportraad heeft reeds verschillende gevraagde en ongevraagde adviezen uitgebracht binnen dit werkprogramma. In 2024 stelt de raad een nieuw meerjarig werkprogramma op.
Jet Bussemaker, voorzitter
Maatschappelijk belang
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) is een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en de beide Kamers der Staten-Generaal. Alle aspecten die van invloed zijn op de gezondheid en het functioneren van burgers in de samenleving worden bij de adviezen betrokken. De RVS bestaat uit tien leden. Een team van specialistische adviseurs en ondersteuners faciliteert de Raad.
De RVS werkt samen met de Gezondheidsraad in een samenwerkingsverband: het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). Het CEG signaleert en informeert over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ethiek, gezondheid en beleid.
Taken
De & is het symbool van de onlosmakelijke verbondenheid tussen de beide aspecten van ons werkterrein: Volksgezondheid & Samenleving. De & staat voor het besef dat ontwikkelingen in onze samenleving betekenis hebben voor onze individuele en collectieve gezondheid, voor hoe we gezamenlijk zorg en ondersteuning organiseren. Andersom is de gezondheid van individuele burgers niet alleen hun eigen zaak, maar opgeteld ook van groot maatschappelijk belang.
Wij brengen die twee werelden samen, in onze naam en adviezen. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Strategisch adviesorgaan van de overheid & inspirerende raadgever voor Nederland. Wij richten ons op vragen die ook buiten behandelkamers en overlegtafels leven. Die verder reiken dan de Haagse hectiek van alledag. Verder dan financieringsmodellen en zorgprotocollen. Onze Raad doet onderzoek & schetst perspectieven, bundelt krachten & verbindt mensen. Gestoeld op gedegen kennis & met ruimte voor verrassende nieuwe perspectieven en ideeën. Vanuit de ambitie om elkaar ondanks alle verschillen en uitdagingen, vooral als mens te blijven zien. Zo krijgen we samen grip op hoe veranderingen in ons leven invloed hebben op onze gezondheid en op ons vermogen om te zorgen.