Programma OCW Kennisfestival 2024

De 16de editie van het OCW Kennisfestival komt eraan.
Op donderdag 27 juni a.s. kun je deelnemen aan verschillende sessies in museum Beeld & Geluid Den Haag. Benieuwd welke thema’s en sprekers aan bod komen? Bekijk hieronder het programma en schrijf je in!

Met de Kennis van nu

Het OCW Kennisfestival 2024 verbindt wetenschap, praktijk en beleid. Beleidsmakers, onderzoekers en mensen uit het werkveld van OCW komen op het evenement samen om kennis te delen en van elkaar te leren.

Nemen we in de waan van de dag wel genoeg tijd om te leren van het verleden en vooruit te kijken naar wat er in de toekomst op ons af komt? Dit jaar viert het OCW Kennisfestival de kracht van reflecteren en vooruitkijken. Op het evenement brengen we prikkelende lessen uit het verleden samen met de laatste inzichten over de toekomst en laten we zien hoe je deze schatkist aan kennis kunt inzetten voor je werk. Met de kennis van nu kunnen we de complexiteit van vandaag behapbaar maken.

Aanmelden

We kijken er naar uit je te zien op donderdag 27 juni in Museum Beeld & Geluid, Zeestraat 82, Den Haag. Het belooft weer een interessante en inspirerende dag te worden! Aanmelden voor het OCW Kennisfestival 2024.  

Programma

Het programma van de 16e editie van het OCW Kennisfestival is opgedeeld in 3 themalijnen: 

I. De achteruitkijkspiegel: leren van het verleden 

Herinneringen en ervaringen uit het verleden vormen de kern van onze identiteit en zijn het ankerpunt voor het verbeelden van onze toekomst. We zijn in het hier en nu veel bezig met nieuwe plannen, nieuw beleid, nieuw onderzoek. Als we in onze achteruitkijkspiegel kijken, zien we dat onze huidige situatie minder uniek is dan we soms denken. Regelmatig hebben maatschappelijke uitdagingen zich al eerder voorgedaan en hebben we al maatregelen genomen waarover praktijkkennis en onderzoek beschikbaar is. Door terug te kijken kunnen we die kennis benutten en verklaren of in elk geval beter proberen te begrijpen hoe de problematiek van vandaag is ontstaan.

II. De verrekijker: perspectief op de toekomst 

De wereld verandert en Nederland beweegt mee. Vergrijzing, digitalisering, klimaatverandering en geopolitieke spanningen vragen om strategische keuzes. 
De toekomst is altijd onzeker. En tegelijkertijd, door met onze verrekijker te kijken naar inzichten uit data en onderzoek, kunnen we scenario’s schetsen die goed in de buurt komen. 
Deelnemers aan deze themalijn doen samen een scenario-analyse, leren hoe leerlingenramingen worden gemodelleerd en nemen we mee in de toekomstbeelden uit het verleden. 

III. Het kompas: handelen in het nu 

Informatie is overal om ons heen. Het begrijpen van al die informatie en anticiperen op al die signalen is soms lastig. Burgers, organisaties en de overheid worstelen dagelijks met die complexiteit. Dat was voorheen ook al zo, maar in andere mate. Soms lijkt het of het systeem centraal komt te staan. Daardoor kan het perspectief vanuit de mensen om wie het gaat verloren gaan. Alleen als beleidsmakers, wetenschappers, experts en betrokkenen met elkaar in gesprek blijven, kunnen we komen tot een dieper begrip dat recht doet aan de verwevenheid van de uitdagingen in onze samenleving. 

In deze themalijn bespreken en ervaren we hoe kennis over het verleden en de toekomst tot nut kan zijn voor het heden. Hoe ga je dan over tot handelen, welke invalshoeken kies je, hoe laat je iedereen vanuit de eigen organisatie en onderdeel van een netwerk een bijdrage leveren en hoe stel je een gezamenlijke koers vast?