Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC)

Het LOCC ondersteunt hulpdiensten en crisisorganisaties bij bovenregionale incidenten, crises of rampen, of bij de dreiging daarvan. Het is een schakel tussen verschillende crisispartners en zorgt dat alle partijen rond een crisis over dezelfde relevante en actuele informatie beschikken. Ook is het LOCC het loket voor aanvraag van bijstand; de inzet van extra mensen, middelen en capaciteiten.

Het LOCC maakt deel uit van de nationale crisisstructuur en valt onder het Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s (DGPenV) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Medewerkers van het LOCC zijn ervaren professionals afkomstig van verschillende hulpdiensten en crisispartners zoals Politie, Brandweer, Defensie, GGD GHOR, Veiligheidsregio’s, gemeenten, NCTV en het RIVM.

Direct naar:

Hulpmiddel aanvraag Nationale Bijstand en Steunverlening

Taken van het LOCC

  • Voorbereiden en ondersteunen van crisisorganisaties bij bovenregionale incidenten, crises of rampen
  • Landelijk beeld: het LOCC zorgt voor een overzicht van actuele en relevante informatie voor de betrokken crisisorganisaties.
  • Bijstandscoördinatie: het LOCC coördineert aanvragen voor bijstand
  • Repatriëring: het LOCC coördineert de opvang van evacués uit het buitenland naar Nederland, gedurende een periode van 72 uur vanaf de aankomst in Nederland.   
  • Host Nation Support Civiel: het LOCC coördineert en ondersteunt bij civiele hulp vanuit het buitenland aan Nederland via het EU Civil Protection Mechanism.  
  • EU Civil Protection: het LOCC selecteert Nederlandse experts die ingezet kunnen worden voor internationale hulp vanuit het EU Civil Protection Mechanism. Het LOCC zorgt voor de opleiding en begeleiding van deze experts.
  • Ondersteuning crisisbeheersing Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden: Het LOCC vervult een ondersteunende rol vanuit Europees Nederland aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Het LOCC doet dat in nauwe samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum (NCC) dat optreedt als centraal loket.

Toekomst: van LOCC naar KCR2

De afgelopen jaren is de wereld van crisisbeheersing behoorlijk veranderd. Door enkele landelijke crises ontstond de ambitie om de informatievoorziening en de coördinatie tussen crisispartners te verbeteren. Daarvoor is een programma opgezet waarin veiligheidsregio’s, het rijk en crisispartners doorlopend met elkaar samenwerken. Onderdeel van het programma is het instellen van een Knooppunt Coördinatie Regio’s-Rijk (KCR2) met als doel om bij een bovenregionale crisis of ramp alle betrokken crisispartners tijdig te voorzien van dezelfde actuele informatie, die nodig is om de juiste afwegingen te maken. Het bestaande LOCC zal in 2026 overgaan in een nieuwe organisatie waarin de ambitie van KCR2 gestalte krijgt. Daarmee slaat deze nieuwe organisatie een brug tussen landelijke en regionale crisispartners.

Hulpmiddel aanvraag Nationale Bijstand en Steunverlening

Wilt u, namens het bevoegd gezag, bijstand of steunverlening aanvragen? Het ‘Hulpmiddel aanvraag Nationale Bijstand en Steunverlening’, zoals u dat als PDF bestand kunt downloaden leidt u naar het juiste aanvraagformulier. 

Aanvraagformulieren bijstand en steunverlening

Voor het aanvragen van bijstand kunt u onderstaande formulieren downloaden en gebruiken. Voor een juiste werking van de formulieren is het van belang deze niet in te vullen vanuit de webbrowser, maar middels een daarvoor bestemd programma zoals Adobe Acrobat Reader.

Aanvraagformulieren Politiewet

Aanvraagformulier Wet Veiligheidsregio’s

Aanvraagformulier Militaire Steunverlening in het Openbaar Belang

Contact- en adresgegevens LOCC

Bezoekadres

LMS-gebouw:
Huis ter Heideweg 62
3705 LZ  Zeist 

Postadres

Postbus 8300
3503 RH Utrecht

Telefoon | E-mail 

Algemeen: 088 - 662 80 00 | locc-secretariaat@minjenv.nl (tijdens kantooruren)

Operationele zaken: 088 - 662 80 48locc@minjenv.nl

(Ook buiten kantoortijden indien urgent)