Programma directoraat-generaal Herstel

Vanaf 1 januari 2022 heeft het programma directoraat-generaal Herstel (pDG Herstel) een centrale en coördinerende rol gekregen in de hersteloperatie. Het pDG Herstel is hierbij opdrachtgever voor verschillende uitvoerende partijen zoals DG Toeslagen, de stichting Sociale Banken Nederland voor de aanpak private schulden en het Ondersteuningsteam Buitenland voor de brede hulp aan ouders in het buitenland. Daarnaast heeft het pDG Herstel een taak in het opstellen van het beleid inzake de hersteloperatie. Een groot deel van dit beleid is al vorm gegeven. De hersteloperatie bevindt zich momenteel op volle sterkte in uitvoering, waarbij het accent in toenemende mate wordt gelegd op emotioneel en maatschappelijk herstel en de afronding van aanvullende schade.

Het pDG Herstel is grofweg te verdelen in de onderdelen Herstelbeleid & Parlementaire Zaken, Ketenregie & Besturing en Schade.

Herstelbeleid & Parlementaire zaken

Deze afdeling richt zich op het vormgeven van beleid en parlementaire zaken rondom de hersteloperatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vormgeven van de ex-toeslagpartnerregeling, de nabestaandenregeling en de kindregeling. Ook emotioneel en maatschappelijk herstel is onderdeel van de afdeling Herstelbeleid. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor de periodieke voortgangsrapportage waarmee beide Kamers worden geïnformeerd over de voortgang van de hersteloperatie.

Ketenregie & Besturing

De afdeling Ketenregie & Besturing is onder andere verantwoordelijk voor de schuldenaanpak en brede ondersteuning voor gedupeerden. Het doel van de schuldenaanpak is dat gedupeerden een nieuwe start kunnen maken. Bij circa 96% van de publieke schulden van gedupeerde ouders en (ex)toeslagpartners die in aanmerking komen, heeft de kwijtschelding reeds plaatsgevonden, voor een totaalbedrag van 921 miljoen euro. Voor de vormgeving en uitvoering van deze regelingen onderhoudt de afdeling actief contact met verschillende stakeholders zoals gemeenten, de VNG en SBN.

Schade

Dit kabinet heeft de ambitie om uiterlijk eind 2027, en zoveel eerder als dat kan, de aanvullende compensatie voor schade voor de gedupeerde kinderopvangtoeslag ouders te hebben afgewikkeld. De afdeling Schade binnen pDG Herstel speelt hierin een belangrijke rol en onderhoudt contact met de Commissie Werkelijke Schade en de Stichting Gelijkwaardig Herstel als uitvoerders van een deel van de aanvullende schade. pDG Herstel voert zelf ook een deel van de verzoeken tot aanvullende schade uit. Zo valt binnen deze afdeling ook de uitvoering van de digitale route en de VSO-regieroute.